Annons

Danskt byggföretag storsatsar på Skurup

Ett danskt byggföretag satsar stort i Skurup. Högst uppe på Askliden ska danskarna bygga inte mindre är 32 radhus.
Skurup • Publicerad 14 november 2006
Alldeles intill Asklidens förskola ska de 32 radhusen i funkisstil växa upp. Husen kommer att byggas i två våningar i grupper om tre till fyra hus. Bild: bass nilsson
Alldeles intill Asklidens förskola ska de 32 radhusen i funkisstil växa upp. Husen kommer att byggas i två våningar i grupper om tre till fyra hus. Bild: bass nilssonFoto: 

Byggföretaget WWP har precis lämnat in en ansökan om bygglov till kommunen. Och redan köpt marken som är på 12 000 kvadratmeter av Anebyhus.

– Husen kommer att marknadsföras både i Danmark och Sverige, berättar Kristian Wendelboe som är en av ägarna till WWP i Holte, strax norr om Köpenhamn.

Annons

Företaget har sökt bygglov för 12 hus på 125 kvadratmeter och 20 hus på 102 kvadratmeter.

– Vi kommer att ge dem bygglov före årsskiftet, tror stadsarkitekt Robert Werner. Det finns inget som hindrar deras byggplaner. Planen får ändras lite men det är till det bättre eftersom det blir en större parkering vid förskolan.

Hur mycket som radhusen kommer att kosta är ännu inte fastlagt. Men man siktar på ett så marknadsmässigt pris som möjligt.

– Priset kommer att ligga under två miljoner danska kronor, säger Kristian Wendelboe. Vi vill hellre bygga något som folk har råd med. Bebyggelsen kommer att bli mycket modern och inte likna något annat i Skurup. Radhusen kommer att utformas som en liten by i sig på Askliden.

– Vi vill att det ska vara ett trevligt ställe där de boende kan träffas och umgås, säger Kristian Wendelboe. Husen kommer att utformas så att det blir naturligt att mötas.

Radhusen kommer att byggas i sten med putsade fasader. I modern funkisstil med kvadratiska former. Husgrupper om tre till fyra kommer att byggas ihop. Samtliga hus kommer att byggas i två plan, möjligen att något byggs senare i ett plan.

Robert Werner är imponerad av husen och tror att det kan finnas en marknad för dem.

– Det kommer att bli mycket fräcka hus med en god planlösning. I Skurup finns inte så många radhus och såvitt jag vet så är de aldrig lediga.

På innergården kommer bland annat lekpark och tennisbana att anläggas. Där kommer också att planteras fruktträd.

WWP har valt Skurup eftersom kommunen har goda förbindelser med Malmö och Köpenhamn och stark tillväxt.

Annons

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons