Annons

Den franska servisen förblev oanvänd

Alla slott bär på sina egna hemligheter. I en artikelserie tar John Wickman med oss till Svaneholm och berättar om några av alla de föremål som gömmer på en alldeles speciell historia.
Svaneholm • Publicerad 27 september 2020 • Uppdaterad 28 september 2020
John Wickman rättar till några av alla de delar som ingår i den grevliga servisen.
John Wickman rättar till några av alla de delar som ingår i den grevliga servisen.Foto: Annika Thunell

100 gäster från den allra förnämaste societeten var bjudna när 18-åriga Eva Hallenborg på Svaneholm skulle gifta sig med den tio år äldre Augustin Ehrensvärd på Tosterup.

– Det rustades för bröllop och den blivande bruden åkte till Köpenhamn för att köpa klänning på Bendix, berättar John Wickman, ledamot i fornminnesföreningen och alldeles extremt kunnig när det gäller allt som rör slottet.

Annons

Evas blivande svärmor, Mary Scott Virgin ville slå på stort och for till Frankrike för att beställa en servis värdig ett grevepar. Allt för att Eva och August så småningom skulle kunna hålla middagar och servera riktigt grevligt på Svaneholms slott.

Flera soppterriner och uppläggningsfat på hög fot ingår i servisen, men även mängder av tallrikar. Alla med guldkant och en vacker rödgul krona på framsidan.

– Men Evas mamma, Mathilde Hallenborg, hon bara lever och lever och lever. Under tiden får paret bo på Liatorp i Helsingborg, som Eva hatar, berättar John Wickman.

Samtidigt hade Eva under hela tiden kvar en sju–åtta egna rum kvar på Svaneholm.

Mathilde dör till slut 1933 och det blir äntligen greveparet Ehrensvärds tur att på riktigt flytta in på slottet. De renoverar, men någon inflyttningsfest hinns inte med. Augustin dör året därpå och den grevliga servisen förblir oanvänd.

Servisen packades upp första gången 1997, till minne av att det då var 50 år sedan Eva Ehrensvärd dog.

Både höga och låga serveringsfat på fot ingår i den grevliga servisen på slottet.
Både höga och låga serveringsfat på fot ingår i den grevliga servisen på slottet.Foto: Annika Thunell
fakta

Invånarna på Svaneholms slott, i urval

1933–1934

Greve Carl Augustin Ehrensvärd och hans fru Eva född Hallenborg

Från 1872 står syskonen Hallenborg, Magnus, Ebba och Eva som ägare till slottet.

1859-1872

Ryttmästare Carl Hallenborg och hans fru Mathilde född Sparre af Söfdeborg. Mathilde bor kvar på slottet till sin död 1933.

1782-1826

Friherre Rutger Macklean

1530-1534

Slottet började byggas av Danmarks riksråd Mourids Jepsen Sparre

Annika ThunellSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons