Annons

Det ljusnar för fjärrvärmeverket i Skurup

Nu börjar det ljusna för värmeverket som länge haft problem med för höga utsläpp. Nya proveldningar visar att utsläppen till luften ligger under riktvärdena.
Skurup • Publicerad 17 november 2006
Vid proveldningar visade mätningar att man nu ligger under de villkor som länsstyrelsen ställt upp för värmeverket. Men man måste mäta under en längre tid för att få säkrare underlag. bild: mark hanlon
Vid proveldningar visade mätningar att man nu ligger under de villkor som länsstyrelsen ställt upp för värmeverket. Men man måste mäta under en längre tid för att få säkrare underlag. bild: mark hanlonFoto: 

– Ja, nu såg det mycket bättre ut. Men vi ska inte ropa hej ännu, säger miljöansvarige Bengt Lindgren på Lantmännen agrovärme som äger Skurups fjärrvärme.

Proveldningen gick till och med bättre än vad man hade förväntat sig.

Annons

– Vår danska leverantör har gjort en bra arbete med att modernisera pannan, berättar Bengt Lindgren. Även personalen i Skurup har gjort ett bra arbete.

Tidigare har det varit stora problem med eldningen av halmpannan. I princip låg utsläppen över riktvärdena så fort det eldades i pannan. Länsstyrelsen anmälde det till åtal och hotade att stoppa verksamheten eftersom utsläppen av kolmonoxid var mycket för höga.

I torsdags var länsstyrelsen på besök vid verket för ett samrådsmöte om den framtida utbyggnaden av värmeverket. Då redovisades mätningar på utsläppen efter det att man byggt om pannan till den modernaste tekniken.

Alla mätvärden låg under de av länsstyrelsen satta riktvärdena.

– Det ser onekligen mycket bättre ut nu, säger Anders Hedenstedt från länsstyrelsen. Men det måste till ett bättre underlag över en längre tid innan vi kan säga ja till halmpannan.

Vid mätningarna som gjorts under en dag har man bara kunnat köra pannan på halvfart eftersom det är så milt ute.

– Blir det kallare kan vi köra pannan på full last, säger Bengt Lindgren. Sen är det andra saker som kan påverka som olika kvalité på halmen. Det finns olika sorters halm och hur man har gödslat påverkar också.

Han tycker att värmeverket fått lite väl mycket negativ uppmärksamhet.

– Om alla de som får fjärrvärme skulle elda med ved i stället skulle utsläppen vara flera 100 gånger högre än vad vi släpper ut.

Vid samrådet som egentligen handlade om den framtida storsatsningen på värmeverket med flera nya pannor utbytte länsstyrelsen och Skurups fjärrvärme tankar och funderingar.

Annons

Först nästa år kommer Skurups fjärrvärme att gå ut till allmänheten för ett första offentligt samråd. Därefter ska de bland annat formulera en miljökonsekvensbeskrivning och en ny ansökan. Innan länsstyrelsen tar ställning till utbyggnaden.

Tidigast nästa höst kan man börja bygga ut.

– I framtiden behöver vi mer kapacitet för att kunna leverera värme till alla som vill ha fjärrvärme i Skurup, säger Bengt Lindgren. 2008 och 2009 kommer vi att få många nya anslutningar.

Han menar att behovet av nya pannor är så stort att det spelar ingen roll om halmpannan får fortsätta att eldas eller inte.

– Vi vill kunna elda med biobränsle och inte vara låsta till ett bränsle utan vara flexibla, säger Bengt Lindgren.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons