Annons

Digitalt sätt dämpa farten

Sedan den 31 oktober får bilister som kör in i Västra Vemmenhög klara besked om de håller fartgränsen eller ej - digitala besked, vill säga.
Skurup • Publicerad 10 november 2006
För Gull Mays del får skylten gärna stå kvar. "De flesta sänker farten när de ser skylten. Men mot fartdårar hjälper den inte. Vad hjälper mot dem?", undrar hon. BILD: THORSTEN PERSSON
För Gull Mays del får skylten gärna stå kvar. "De flesta sänker farten när de ser skylten. Men mot fartdårar hjälper den inte. Vad hjälper mot dem?", undrar hon. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Vägverket konsult har nämligen på uppdrag av Vägverket Region Skåne placerat ut en så kallad din-fart-skylt i byn - det vill säga en digital skylt som på en display visar den passerande bilistens fart i passeringsögonblicket.

Att skylten står just i Västra Vemmenhög har sina förklaringar. Byn ligger i en sänka och det är lätt hänt att bilisterna håller för hög fart på tillfartsvägen ner i byn.

Annons

Gull May Strandberg bor i en villa precis där skylten står och hon är mycket nöjd.

– Jag märker en klar skillnad sedan skylten kom upp. Bilisterna sänker farten mycket märkbart när de ser den. De tror kanske att det är en fartkamera, säger Gull May.

Tidigare stod bilisterna på rätt duktigt genom byn vars genomfartsgata är spikrak.

– Det blev lite bättre när de satte upp 50-skyltarna för ett antal år sedan. Men nog köra många för fort här, säger Gull May.

Hon tillägger att hon själv kan ha svårt för att reducera farten när hon kommer i bil till hembyn. Detta på grund av att vägen bär nerför mot byn i båda riktningarna.

– Jag får ställa mig på bromsen, säger hon.

Under tiden YA pratar med Gull May passerar flera bilar. Så när som på en bil saktar ner märkbart.

– Vi har tillgång till tre stycken din-fart-skyltar och de har blivit mycket populära. Skyltarna är lätt flyttbara och de ambulerar från ort till ort där behoven finns, berättar Bo Göran Jeppsson hos Vägverket konsult. Vanligtvis står en skylt en vecka på ett ställe, sedan flyttas den. Men i Västra Vemmenhög blir det två veckor. Den 14 november flyttas den till väg 11 vid Sjöbo. Därefter ska skylten till Trelleborg och senare Svedala.

– Det hela går till så att vi en tid innan skylten placeras ut gör specialmätningar på platsen. Vi registrerar antal fordon per timme och hastigheterna. Sedan räknar vi ut medelhastigheten. Men observera att det inte är tal om att fotografera fordonen, berättar Bo Göran Jeppsson.

När skylten står på plats mäts också antal fordon och hastigheterna. Sedan plockas skylten ner och man kör en ny registreringsperiod i skyltfritt tillstånd.

Annons

– Därefter summeras det hela och vi ser om skylten haft effekt, säger Bo Göran Jeppsson.

På basis av materialet avgör Vägverket om fartsänkande åtgärder behövs på sträckan ifråga.

Din-fart-skylten ska inte förväxlas med variabel-hastighets-skyltarna som exempelvis står på E65:an vid Lemmeströ. Det är också en digital skylt som kan visa olika hastighetsgränser vid skilda tidpunkter, beroende på trafikintensiteten, väglaget, med mera.

Leif Möller

0411-557903

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons