Annons

Direktiv för master följs inte i Skurup

Kritiken mot Vodafones planer att resa en telemast i Abbekås är stor. Men det hindrar inte att kommunen ger bygglov.
Skurup • Publicerad 3 januari 2006

I ett brev till Post & Telestyrelsen konstaterar Lisbeth Oredsson och Jörgen Abrahamsen, båda handikapprådet, att direktiven för uppsättning av master inte följs av telebolagen.

Det gäller att avståndet mellan bostäder och master är för korta samt att samordningen mellan telebolagen inte fungerar.

Annons

Frågan är åter aktuell i samband med Vodafones planer att resa en mast vid åkeriet i Abbekås.

Tiden för närboende att ha synpunkter på placeringen har nu gått ut och stadsarkitekt Robert Werner konstaterar att flertalet har varit negativa.

Klagomålen har även nått Åke Andersson vars mark masten skulle stå på. Han säger att han inte bestämt sig för hur han ska ställa sig i fortsättningen.

– Vi behöver en mast för telefonerna till åkeriet. Men samtidigt har det varit folk här och klagat. Åke Andersson påpekar att det räcker att Vodafone flyttar masten 15 meter och därmed hamnar på kommunal mark för att hans ställningstagande inte ska ha någon betydelse. Han säger sig nu avvakta att Vodafone tar ny kontakt.

Robert Werner konstaterar att det självfallet är viktigt vad markägaren tycker. Men det är inget avgörande för placeringen. Han nämner att masten vid Tingbacken fick klartecken trots protester från markägaren.

Ärendet kommer att tas upp i myndighetsnämnden för miljö och byggnad. Troligen på mötet i februari.

Robert Werner inväntar för närvarande ett yttrande från länsstyrelsen. Det gäller hur masten kan påverka landskapsbilden. Som han ser det är det ett av få argument som kan göra att masten inte får tillstånd på den tilltänkta platsen.

Som en följd av kritiken i brevet utesluter han inte att även handikapprådet kommer att få göra ett yttrande.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons