Annons

Dyrt att rädda rashotade kyrktornet

Det kommer sannolikt att kosta flera miljoner kronor att förstärka det rashotade kyrktornet i Västra Vemmenhög. Det uppskattar den expert som på uppdrag av församlingen undersökt sprickorna i tornet.
Skurup • Publicerad 23 oktober 2012
Västra Vemmenhögs kyrka riskerar att rasa.
Västra Vemmenhögs kyrka riskerar att rasa.Foto: 

– Skadorna är väldigt omfattande. Det finns väldigt mycket sprickor i tornet och de har vidgats sedan jordbävningen 2009. Det brukar bli kostsamt men det kan stanna vid ett åttasiffrigt belopp, uppskattar Niclas Hansson, expert på Danewinds ingenjörsbyrå.

På uppdrag av församlingen har Niclas Hansson sedan 1999 hållit ett öga på det drygt 200 år gamla kyrktornet i Västra Vemmenhög. 2004 drabbades kyrkan av en brand. Turligt nog klarade sig de bärande träkonstruktionerna undan lågorna och någon försvagning av tornet kunde inte noteras.

Annons

Jordskalv

2009 drabbades södra Skåne dock av ett jordskalv. Skalvet i kombination med de påfrestningar som klockringarna utsätter tornet för gjorde att kyrkorådet i slutet av förra veckan beslöt spärra av kyrkan och delar av kyrkogården.

När sprickorna i tornet upptäcktes 1999 kunde man konstatera att de funnits där sedan länge. Tornet stod dock stadigt – åtminstone fram till jordbävningen tio år senare. Efter skalvet gjordes en åtgärds- och kostnadsberäkning som också skickades in till Lunds stift. Niclas Hansson föreslog då att en ”livrem” eller stålband spändes runt tornet för att säkerställa att det höll ihop och inte rasade.

Varför har det då inte gjorts något åt det här tidigare?

– Jag har för mig att beräkningarna gjordes 2010, men om man skickar in en ansökan till stiftet så får besked om man får pengar först året efter. Det där vet församlingen mer om.

– Nu räcker det inte med livrem. Det kommer att kräva andra förstärkningar inne i tornet.

Torntaket som ligger på murkrönet i toppen på tornet fungerar i princip som en livrem. Skulle någon av bjälkarna vara dålig riskerar tornet att rasa. För att ta reda på det krävs att taket lyfts av.

Tornet är byggt av bönder i församlingen och stod färdigt 1810. Någon armering av det är inte gjord. Stenarna plockades från åkrarna och varvades sen med murbruk. Niclas Hansson konstaterar att det finns många kyrkor runt om i Skåne som har torn byggda på liknande sätt.

– Å andra sidan finns det kyrkor från 1200-talet som har liknande konstruktioner som fortfarande står upp, säger han.

YA har förgäves sökt John Wickman, ordförande för kyrkorådet i Skivarp, för en kommentar.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons