Annons

"Ensamheten finns – hela året"

Skurup • Publicerad 2 januari 2006
Ett ljus för de ensamma. Men ensamheten är nog värre under resten av året, tror prästen Christina Wrangel Lång. BILD: JAN-OLLE PERSSON
Ett ljus för de ensamma. Men ensamheten är nog värre under resten av året, tror prästen Christina Wrangel Lång. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

SKURUP

Julen är en tid då många människor är ensamma. Men Christina Wrangel Lång, präst i Skurups församling, tycker att det finns något som är värre.

Annons

– Det är att många är ensamma under resten av året också, säger hon.

Christina Wrangel Lång kan tycka att fokuset kring ensamma människor under julen har sina baksidor.

– Den omtanke som finns under julen är absolut bättre än ingenting. Men jag tror vi måste fråga oss varför vi har gjort just julen till en helg då vi pekar ut de ensamma. Jag tror inte att ensamma människor är så betjänta av det, säger hon.

Man får inte glömma bort, menar Christina, att många ensamma faktiskt väljer ensamheten.

Och att det som är allra mest smärtsamt, det är känslan av att inte höra ihop med den familj som man firar tillsammans med. Att vara ensam i något som ska föreställa en gemenskap. – Vi föreställer oss att det är förfärligt att sitta ensam under julen. Men det är för att vi mäter oss med en norm. Det ska vara som Fanny och Alexander med långdans och hela baletten, säger Christina Wrangel Lång.

Just föreställningen av hur julfirandet ska gå till är baksidan med julen, tycker Christina.

Att det ska vara på ett visst sätt eftersom traditionen säger så.

Christina Wrangel Lång erkänner att hon är kluven till årets största högtid. Hon tycker om julen, men tycker att julfirandet kan vara förfärligt med alla förväntningar.

– För mig är inte julfirandet något speciellt. Jag tycker om julen, med levande ljus, mat och någon liten julklapp. Men jag kan må illa när jag går ut på stan och ser hetsen i alla affärer, säger hon.

Själv firade Christina Wrangel Lång hemma hos goda vänner. 16 stycken som inte är "normiga" som hon uttrycker det.

Annons

– Det ska bli intressant att se hur det blir med julfirandet i det nya singelsamhället. När hälften av hushållen i Stockholm består av singlar, hur blir julfirandet då? frågar sig Christina Wrangel Lång.

Julen är en tid då många människor strömmar till kyrkan. – Men de flesta är trogna besökare som jag känner igen, säger Christina Wrangel Lång.

På julen är kyrkans präster som mest aktiva. Men Christina Wrangel Lång tycker inte att hon jobbar mycket. Detta trots att hon haft julbön med fiol och orgelspel på julafton och gudstjänst på annandagen och nyårsdagen.

– Det finns präster här-omkring som jobbar mycket mer. Dessutom är jobbet ingen belastning. För mig är det ett privilegium att jobba och jag är världens lyckligaste präst, säger Christina Wrangel Lång

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons