Annons

Ett år med nya infarten

I dag är det ett år sedan trafikströmmarna genom Skurup leddes om. Enklare transporter och bättre tillgänglighet har gjort den nya infarten från E 65 till ett lyft för många företag. Men andra missgynnas innan hela projektet står klart.
Skurup • Publicerad 2 maj 2003

- Trafiken borde inte ha släppts på förrän allt är färdigt, säger en företagare i de norra delarna av Västra industriområdet. För oss har infarten inneburit att det blivit besvärligt att lotsa in bilar hit. Bygget var det första ledet i Skurups satsning på att minska den tunga trafiken i centrum. Genom att bygga en led till och från E 65 väster om Skurup slipper man mycket av trafiken som innan gick via Svaneholmsvägen rakt genom de centrala delarna. Men i samband med att den nya infarten var färdig för trafik stängdes också den gamla. Innan alla anslutningsvägar står klara avskärmas därför vissa delar av Skurup. - Norra delarna av Västra industriområdet blir en avkrok innan vår anslutningsväg är färdigbyggd, säger företagaren. Det här är ett halvfärdigt bygge och det har vi också påtalat för kommunen. Men på kommunen tycker man inte att man gjort något fel när man släppte på trafiken innan allt stod klart. - Det hade inte känts riktigt att låta färdiga vägar stå oanvända, säger kommunens stadsarkitekt Robert Werner. I så fall hade vi fått vänta i ett och ett halvt år innan vi hade kunnat släppa på trafiken. Samtidigt menar Robert Werner att infarten redan i dag förbättrar trafiksituationen i Skurup. - Visst blir det vissa olägenheter innan projektet står helt klart, men på det hela taget innebär detta en trafikförbättring redan nu. Vi slipper den tunga trafiken i centrum. Robert Werner tycker också att projektet hittills har förlupit enligt planerna. - Det är svårt att göra en utvärdering av ett oavslutat projekt men än så länge ser det ut som om våra intentioner har uppfyllts. Till hösten ska vi börja projektera för nästa etapp. Då är det den södra delen av leden som ska byggas och därigenom ge en koppling till Södergatan. Andra som inte ser någon nackdel i att trafiken släpptes på redan när infarten stod klar är isoleringstillverkaren Jackon. - Infarten har inneburit stora lättnader, säger platschefen Stefan Schornack. Det har blivit enklare att komma till och från oss. Det är mycket positivt att vi slipper släpa tunga lastbilar genom byn. Det enda problemet som Jackon haft är att infarten ännu är dåligt skyltad och inte markerad i kartor. - Det har tagit ett tag att övertala våra chaufförer om att infarten faktiskt finns, säger Stefan Schornack. Men när de väl vet det flyter trafiken till oss mycket bättre.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons