Annons

Familjeläkare i Skurup

Från och med måndag kan äntligen skurupsborna lista sig hos en familjeläkare. Systemet skulle egentligen ha införts vid årsskiftet men har skjutits upp eftersom Familjehälsans nya lokaler i Rydsgård blivit försenade.
Skurup • Publicerad 29 november 2002

- Vi ville vänta med att införa systemet tills vi kunde ge en helhetslösning för alla i kommunen, säger Gertrud Ekman (s), 2:e vice ordförande i beställarnämnden och ordförande i socialnämnden. På måndag öppnar den nya mottagningen för Familjehälsan på Västra Storgatan 2 som ska betjäna boende i Rydsgård, Skivarp och Abbekås. Där kommer att finnas två läkare, distriktssköterska och barnhälsovård. Efter årsskiftet kommer ytterligare en läkare att börja arbeta på centralen. Samma service finns på vårdcentralen i Skurup för dem som bor i tätorten med omnejd. Där finns även sjukgymnastik, arbetsterapi, psykolog och dietist för alla i Skurups kommun. Avgifter och högkostnadsskydd är desamma på de båda läkarmottagningarna. Skurups kommun har länge haft svårt att rekrytera läkare till vårdcentralen, något som lett till att man varit tvungen att anlita hyrläkare till höga kostnader. Familjehälsan har dock utan problem kunnat anställa två nya specialister inom allmän medicin. - Jag vet inte varför det är lättare att få läkare till privat verksamhet. En del säger att det beror på kortare beslutsvägar men det tycker jag vi har inom Regionen också, säger Gertrud Ekman. Hon var från början mycket kritisk till att delar av vårdcentralen i Skurup privatiserades. Idag har hon accepterat beslutet och tycker att den nya vårdcentralen i Rydsgård förbättrar servicen i kommunen. Dock anser hon att det tagit för lång tid för Familjehälsan att få klart sina lokaler. Gertrud Ekman är föreslagen till posten som ordförande i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt. Hon kommer också att bli oppositionsråd i Skurup efter årsskiftet.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons