Annons

Fastighetsägaren misstänks för grovt hemfridsbrott

Fastighetsägaren tröttnade på sin besvärliga hyresgäst och tog saken i egna händer. Ytterdörren till lägenheten plockades bort och man gick in i lägenheten.
Skurup • Publicerad 2 juni 2006
Dörren plockades bort i torsdagskväll och nu täcks öppningen av en skiva plywood och en filt. Bild: Gert Ljungqvist
Dörren plockades bort i torsdagskväll och nu täcks öppningen av en skiva plywood och en filt. Bild: Gert LjungqvistFoto: 

Nu är fastighetsägarens make misstänkt för grovt hemfridsbrott.

Hyresgästen är vräkt och skulle flyttat senast den 1 juni enligt ett beslut i hyresnämnden.

Annons

– Man får inte agera själv utan man måste kontakta kronofogdemyndigheten för handräckning, säger inre befälet hos Ystadspolisen. Det är gjort en anmälan och händelsen rubriceras som grovt hemfridsbrott. För två år sedan tog fastighetsägaren över hyreshuset i Skurup och har sedan dess försökt att bli av med sin hyresgäst som hela tiden slarvat med hyran.

Hyresgästen har betalt in hyran för sent vid 17 tillfällen av 23. Fyra gånger har hyresgästen sagts upp från lägenheten. Ett varningsbrev har också skickats ut.

– Vi köpte huset för två år sedan och håller nu på att renovera upp lägenheterna, säger fastighetsägarens make. Vi vill ha ordentliga hyresgäster här.

I början maj var tvisten upp i hyresnämnden i Malmö som beslutade att hyresavtalet ska upphöra senast 31 maj och att Skurupskvinnan måste flytta från lägenheten senast 1 juni annars kan hon bli avhyst på egen bekostnad.

När YA besöker huset täcks dörren till kvinnans lägenhet av en plywoodskiva och en filt.

– Vi har haft stora problem med hyresgästen, säger fastighetsägarens make. Så vi plockade bort dörren i torsdagskväll, säger han. Det går bra att göra så. Och visar den avhängda dörren som nu finns i grannlägenheten.

På Hyresgästföreningen reagerar man starkt på det inträffade.

– Man har inte rätt att vidta några rättsliga åtgärder själv, säger Johan Perup jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne. Hyresvärden måste begära hjälp av kronofogden. Det är som om man själv skulle driva in ett skadestånd eller böter som tingsrätten utdömt.

Hyresgästföreningen överväger att vidta åtgärder mot fastighetsägaren.

– Vi är inte förvånade eftersom föreningen haft med fastighetsägaren att göra tidigare. – En gång spikade man igen en dörr så att polisen kom och fick öppna för hyresgästen. Och en annan gång blockerades en dörr med en kyl och frys, säger Johan Perup.

Annons

Kvinnans pojkvän är misstänkt för misshandel av fastighetsägarens make. De båda har i sin tur gjort en motanmälan mot maken. Enligt anmälan slog maken hyresgästens pojkvän med en kofot över benet.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons