Annons

Folkhögskolan satsar på intensivkurser

Kortare vidareutbildningar på max en vecka. Det kan bli den ekonomiska räddningen för Skurups folkhögskola. Fram till 2004 beräknar rektor Jan-Åke Persson att skolan kommer att få två miljoner kronor mindre i bidrag av staten.
Skurup • Publicerad 21 februari 2002

- Folkbildningen har suttit tufft till i ett antal år nu. Den totala minskningen av stödet till folkhögskolorna i landet motsvarar en nedläggning av cirka tio procent av de 147 skolor som finns. För att slippa göra neddragningar i den verksamhet som skolan i Skurup har i dag tvingas man därför att hitta alternativa sätt att dra in pengar. - För innevarande budgetår har vi klarat av situationen och som det ser ut nu ska förändringarna i ekonomin inte drabba den verksamhet vi redan har. Det är först på några års sikt som Jan-Åke Persson räknar med att de nya korta fort- och vidareutbildningarna är aktuella. Han säger att det till exempel kan gälla utbildning av olika typer av lärare samt inom områdena journalistik och information. Det vill säga inom de kompetenser där skolan redan i dag har utbildningar och personal. - Det kan gälla allt från kurser på en eller två dagar till en vecka. Jan-Åke Persson tror att det finns ett behov av fortbildning när det till exempel gäller musiklärare och de som undervisar i kreativt skrivande på gymnasiet. Till dessa områden finns det kompetent personal knuten genom de nuvarande musik- och skrivarlinjerna. I det senare fallet tänker Jan-Åke Persson främst på den nystartade utbildningen för skrivpedagoger.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons