Annons

Fortsatt förtur för killar till vårdjobb

Kommunen räknar med att kunna ordna ett fyrtiotal feriejobb för ungdomar mellan 15 och 17 år i sommar. Liksom förra året kommer killar som väljer att söka vårdjobb att få förtur.
Skurup • Publicerad 27 februari 2003

- Vi har skrivit in i vår jämställdhetsplan att minst 15 procent av dem som får feriejobb inom vården ska vara pojkar. Förra året uppnådde vi det målet med råge, säger personalchef Anders Kullenberg. 2002 var nästan hälften av de sökande till feriejobben inom vård och omsorg pojkar och kommunen hoppas att intresset ska hålla i sig även i år. För att de som söker jobben ska förstå hur vården fungerar kallas de till ett personligt samtal med vårdpersonal. - Det fungerar ungefär som en fördjupad intresseanmälan. Alla som visade att de ville jobba inom vården kunde sedan beredas plats förra året, säger Anders Kullenberg. Han tycker att kommunens upplägg av feriejobb har fungerat väl och att det gett många, och inte minst killar, positiva upplevelser från vården. - Egentligen rör det sig inte om jobb utan vi kallar det handledd praktik. Även i år räknar kommunen med att det blir drygt 20 ferieplatser inom vård och omsorg. Därutöver ordnar man ytterligare ett tjugotal platser på bland annat förskolor och parkförvaltningen. - De här platserna lottar vi ut. Men om man markerar att man vill jobba inom vård och omsorg slipper man lottningen. Förra året kom ett femtiotal ansökningar in till de övriga jobben, vilket var en minskning sedan tidigare år. Nedgången tror man berodde på att det var fler ungdomar som ordnade egna sommararbeten. Pengarna för feriejobben har från och med i år budgeterats på avdelningen för arbete och försörjning. Administrationen kommer dock att ske i samarbete med personalavdelningen som har erfarenhet sedan tidigare. Feriejobben pågår under tre veckor på sommarlovet och lönen är 35 kronor i timmen. - Vi räknar med att det blir samma nivå i år eftersom vi gjorde en rejäl höjning förra året. Annonser och information om ungdomspraktiken kommer ut i mitten av mars och möjlighet att anmäla sig finns till den siste mars.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons