Annons

Förvaltningsrätten river upp beslut om uppsägning

Kommunens beslut att säga upp löpande andrahandskontrakt av villor har stött på patrull. En av de familjer som meddelats uppsägning har överklagat till förvaltningsrätten – och nu fått rätt. Uppsägningsbeslutet rivs därmed upp och kommunstyrelsen ges bakläxa i ärendet.
Skurup • Publicerad 25 oktober 2019
Förvaltningsrätten i Malmö har rivit upp Skurups kommuns beslut om uppsägning.
Förvaltningsrätten i Malmö har rivit upp Skurups kommuns beslut om uppsägning.

I arbetet med att få rätsida på ekonomin har kommunen bland annat beslutat att se över de löpande andrahandskontrakt som finns knutna till individ- och omsorgsförvaltningens verksamhet. Huvudlinjen är att familjer som får sitt uppehälle betalt av kommunen inte ska bo i vad som anses vara alltför dyra villor, utan istället flyttas över till mer kostnadsvänliga alternativ.

Som ett led i detta har ett antal familjer fått sina bostadskontrakt uppsagda. Några av dem har överklagat, och ett nu nått fram till beslut i förvaltningsrätten i Malmö. Resultatet är att det överklagade beslutet undanröjs, och att uppsägningen alltså rivs upp. Målet återsänds också till kommunstyrelsen för ny prövning.

Annons

Det var den 14 maj i år som den aktuella familjen meddelades att kontraktet för villan i centrala Skurups sagts upp. Beslutet överklagades med hänvisning till att att såväl lagrum som motivering saknas från kommunens sida. Familjen har också framfört önskemålet om att få bo kvar i villan tills de hittat annat boende.

Kommunen å sin sida hänvisar till antagna riktlinjer för boende inom ramen för bosättningslagen, och i enlighet med dessa anses villor inte vara en lämplig och likabehandlande boendeform. I det aktuella fallet trycker kommunen också på att familjens behov kommit att förändras. Två av de vuxna barnen har flyttat ut och det anses inte längre vara rimligt att erbjuda ett boende på 117 kvadratmeter till en kostnad på drygt 14 300 kronor i månaden.

Kommunen menar vidare att andrahandskontrakt under etableringstiden inte ska vara dyrare än att kostnaderna ska kunna bäras av familjen själv, utan kompletterande bistånd från socialtjänsten. I detta fallet ska familjen erbjudas ett mer kostnadsrimligt alternativ, och det är alltså inte fråga om behovsprövning av bostad överlag. Därmed anses också påverkan för den enskilde vara obetydlig. Och någon ytterligare motivering än så menar kommunen inte ska behövas.

Men förvaltningsrätten håller alltså inte med, varken avseende påverkan eller behov av motivering. Förvaltningsrätten efterlyser vilka föreskrifter som har tillämpats och vilka omständigheter som varit avgörande för ställningstagandet. Utan detta följer beslutet inte förvaltningslagen.

Nu blir det upp till kommunstyrelsen att göra en ny prövning i ärendet.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons