Annons

Full fart på förskoledagen

Hinderbanor, pyssel och cykelkurs. Det var några av aktiviteterna när Skurups församling på onsdagen bjöd in kommunens barn till årets stora förskoledag.
Skurup • Publicerad 5 juni 2014
Inte så lätt som det ser ut. Oskar Friberg ger sig i kast med att få bollen genom ett av hålen i planket.
Inte så lätt som det ser ut. Oskar Friberg ger sig i kast med att få bollen genom ett av hålen i planket.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Freja Lund Pratt klarar att ta sig igenom hinderbanan och tunneln på nolltid.
Freja Lund Pratt klarar att ta sig igenom hinderbanan och tunneln på nolltid.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Pricksäkra. Cornelia Laxborn, Nelly Sjöman, Junior Rosvall och Ludvig Jacobsson pumpar fart i vattenpistolerna för att få ner så många tomburkar som möjligt.
Pricksäkra. Cornelia Laxborn, Nelly Sjöman, Junior Rosvall och Ludvig Jacobsson pumpar fart i vattenpistolerna för att få ner så många tomburkar som möjligt.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Det här är nionde året i rad, så det har blivit en riktig tradition. Och det är väldigt uppskattat av barnen. Flera av dem känner vi redan via öppna förskolan, berättar ledaren Ingrid Åkesson, dagen till ära utklädd till cirkusdirektör med både hatt och frack.

– Vi har ett nytt tema varje år och den här gången är det cirkus. Det är brett och lätt att jobba med.

Annons

Totalt är det 166 förskolebarn från trakten som intagit området kring församlingshemmet. I trädgården på baksidan arrangeras exempelvis övningskörning på cykel. Här får varje barn ett eget cykelkörkort i handen efter att olika moment klarats av.

Rockringar

I det färggranna cirkustältet på gräsmattan vankas sång- och musikshow och strax intill är det bollkastning, hinderbana och övningar med rockringar som gäller.

– Eftersom vädret är lite ostadigt har vi valt att ha vissa aktiviteter inomhus också, som exempelvis måleri och pyssel. Här kan man bland annat göra en egen fjäril, berättar Ingrid Åkesson.

En av de mer uppskattade stationerna verkar vattenpistolskyttet vara. Här laddas vapnen med plastflaskor fyllda med vatten. Därefter gäller det att pumpa igång och rikta strålen mot någon av de uppställda tomburkarna.

Ludvig Jacobsson utklassar sina motspelare och lyckas utan problem dra ner burk efter burk. Faktiskt lyckas han få sådant tryck i vattenstrålen att både församlingshemmets fönsterrutor och en avlagd jacka på en bänk i närheten råkar ut för en dusch.

Vattenpistol

– Jag har en vattenpistol hemma också, blir svaret på frågan om han smyg-övat prickskjutning inför förskoledagen.

Bland de nio stationerna ingår också en kortare tur i vagnen dragen bakom en av kyrkogårdens minitraktorer. Slutligen väntar grillning och ett besök inne i kyrkan.

– Det är roligt att få hit barnen och kunna visa upp vad vi har att erbjuda här i församlingen. Sedan är det ju kul för oss i personalen också. Vi gillar att få tillfälle att klä ut och spexa, säger Ingrid Åkesson med ett leende.

Maria Sällberg
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons