Annons

Fullmäktige sa ja till bolagiseringen

Med reservationer från Kommunens väl och Vänsterpartiet i Skurup beslutade kommunfullmäktige på måndagen att skilja gymnasieutbildning från lantbruksverksamheten på Nils Holgerssongymnasiet.
Skurup • Publicerad 14 december 2011

Det nya bolaget kommer att gå under namnet Nils Holgersson Jordbruks AB och ingå i en koncern bestående av moderbolaget Skurups kommunhus AB. Under moderbolaget placeras dotterbolagen Skurupshem AB och Skurups kommunala AB.

Moderbolaget ska endast äga och förvalta dotterbolagen.

Annons

Sven-Åke Strandberg (KV) upprepade sin tidigare kritik. Kommuninvånarnas skattepengar ska inte gå till mjölkproduktion. Strandberg menar att konstruktionen innebär att man riskerar pengarna på en verksamhet – i det här fallet mjölkproduktion – som kommunen inte ska bedriva.

Allianspartierna i Skurup menar att bolagiseringen av jordbruksdelen är ett nödvändigt steg för att kommunen ska vara en attraktiv utbildningsanordnare. Verksamheten ska bära sig själv och helst ge ett överskott.

Enligt nuvarande planer ska inarrenderad mark användas till foderproduktionen. Dessutom ska ett nytt stall för 300 djur också byggas. 150 av dessa ska vara mjölkproducerande.

Bygget kommer förmodligen att belasta Skurups kommunala AB:s resultat. Jordbruksbolaget ska därefter hyra stallet fastighetsbolaget. Syftet med bolagets verksamhet är att mot ersättning erbjuda utbildnings- och praktikplatser för i första hand elever på naturbruksgymnasiet.

Vem som blir verkställande direktör i det nya bolaget är inte klart.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons