Annons

Fullmäktigeordförande får lön

- Vill man ha bra politiker måste man vara beredd att betala. Vi ska ha skäliga ersättningar och inte bara symboliska belopp, säger Sven Rosengren (fp), vice ordförande i kommunfullmäktige.
Skurup • Publicerad 22 november 2002

Den nya politiska organisationen innebär att arvodena till politikerna kommer att fördelas på ett nytt sätt. Posten som kommunfullmäktiges ordförande har tidigare betraktats som ett hedersuppdrag som inte ersatts ekonomiskt. I det nya systemet har ordföranden en tjänstgöringstid på 40 timmar i månaden och en ersättning på drygt 70|000 utgår. För en vice ordförande i fullmäktige är arbetstiden och beloppet hälften. - För egen del räknar jag med att gå ned 40 procent i tjänst för att kunna vara vice ordförande i fullmäktige och ordförande i undervisningsberedningen. Det minsta man kan begära då är att man får ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Sven Rosengren. Han tycker det är viktigt att påpeka att uppdragen som ordförande inte bara är kvällsjobb vilket medför att man kan behöva vara ledig från sitt ordinarie arbete. - Dessutom kommer i alla fall jag att ange en tid då kommuninvånarna kan få tag i mig på dagtid, säger han. Det nya systemet innebär att alla ledamöter och förtroendevalda får ersättning för möten, sammanträden, konferenser och kurser. Grundnivån är dock mycket låg, endast 70 kronor i timmen. Kommunalrådens löner utgår från ett årsbelopp på 480|000, vilket är en ökning med 10 procent mot tidigare gällande årsbelopp. Niklas Sjöberg som förväntas bli kommunalråd med 75 procents tjänst får då en årslön på 360|000 kronor, för Gertrud Ekman som förslås bli oppositionråd blir lönen 240|000 kronor. Det nya ersättningssystemet medför emellertid inte ökade kostnader för kommunen. Det handlar i stället om en omfördelning av arvodena och kommunens totala utgift för sina politiker förväntas bli strax under tre miljoner även nästa år.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons