Annons

Fullt blås med Ungdomsorkestern i parken

Skurups musikkår finns inte längre.I stället har Ungdomsorkestern återuppstått efter 30 år.
Skurup • Publicerad 19 juni 2006
Det sköna vädret och parkens gröna gräs och omgivningar gjorde det extra trevligt för publiken.
Det sköna vädret och parkens gröna gräs och omgivningar gjorde det extra trevligt för publiken.Foto: 
Drillflickorna satte extra fart på konserten.
Drillflickorna satte extra fart på konserten.Foto: 

Det både syntes och hördes tydligt i går i Folkets park. Där det var stor konsert tillsammans med ungdomsorkestrarna från Tomelilla, Sjöbo och Simrishamns musikkår.

– Vi brukar spela tillsammans ett par gånger om året, berättar orkesterns ordförande Roy Franzén.

Annons

Bakgrunden till att orkestern bytte namn tillbaka till Ungdomsorkestern är helt enkelt att de flesta är rätt unga i dag. 1976 var det tvärtom. Då var de flesta lite äldre. Ännu längre tillbaka i tiden kallades den för Gossorkestern.

– I dag är de flesta i orkestern omkring 14– 15 år, säger Roy Franzén.

När flickorna kom in i orkestern i slutet av 1950-talet var man tvungen att byta namn till Ungdomsorkestern. Nu är det ungefär lika många flickor som pojkar som spelar. Det tycker Lotta Viking är bra. Hon är mamma tilltvå pojkar som spelar och hjälpreda i orkestern.

– Spelandet fyller en social funktion för hela familjen, berättar hon. Det är bra att det är stor åldersspridning i orkestern. De stora tar hand om de små och det blir som en familj.

Hon jämför med fotboll där ungdomslagen är likåldriga och antingen består av pojkar eller flickor.

– Här blandas folk och alla duger även om man spelar fel. Utslagningen av unga förekommer inte. Min pojke Per-Ola blev nästan adopterad av farbröder från Simrishamns musikkår när de spelade ihop.

Hela söndagen övade man inför kvällens konsert. Det fina vädret inbjöd till grillning och aktiviteter utomhus. Man satt lite överallt i parken och pratade eller fikade. När man inte var inne och övade förstås.

Dirigent sedan 2001 är Dan Holmström från Rydsgård. Han är yrkesmusiker och har även jobbat som musiklärare på Kulturskolan i Skurup. Saxofon, klarinett och flöjt är hans instrument i nämnd ordning.

– Det måste vara roligt att spela annars hoppar folk av. Samtidigt så måste det finnas en utmaning i att spela, annars kan blir det bara flams och trams, säger Dan Holmström.

Han menar att man har nytta av att spela i en orkester på flera sätt.

Annons

– Ungdomar lär sig samarbeta mer, blir mer lyhörda och empatiska. Man måste vara närvarande i nuet också när man spelar ihop.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons