Gammalt bärträd ger rara rätter
Johan Bohman är uppflugen i mullbärsträdet och skakar på grenarna. Nedanför står familjen och fångar upp de fallande bären i en presenning. Precis som man skördar oliver i Grekland.
– Bären har egentligen mognat för tidigt i år, säger Jeanette Bohman. Det brukar vara inte vara förrän i augusti som vi skördar trädet. Förra året fick de 250 kilo bär. Lika mycket går till spillo i form av fallfrukt – eller fallbär i det här fallet.
Trädet är långt ifrån ett naturligt inslag i det svenska växtriket. Ursprungligen kommer trädet från området kring Israel.
Men drottning Lovisa Ulrica introducerade mullbärsträdet under 1700-talet då hon ville få igång en svensk silkesindustri. Silkesmaskarna kalasade nämligen på mullbärens blad.
– Men de flesta av träden dog efterhand under vintrarna, säger Johan Bohman. Speciellt under de karga krigsvintrarna kring 1940.
I dag finns inte många exemplar kvar av trädet. Både Johan och Jeanette har läst in sig på trädets historia och de letade länge efter några mullbärsrecept för att kunna bjuda sina gäster på bären.
– Men eftersom bäret egentligen inte ska finnas i Sverige, finns inga recept bland svenska kokböcker, säger Johan.
I stället fick de komma på egna recept.
Bland annat en parfait med en klick creme fraiche och citronsyra och vit chokladmousse med mullbärssylt.
– Det är kul att kunna bjuda på något unikt, säger Johan. Och speciellt chokladen och mullbären passar varandra perfekt.
Fredrik Larsson
0411-557903