Annons

Gammalt bärträd ger rara rätter

Hos Skivarps gästgiveri förvandlas en 150-årig kvarleva av ett misslyckat svenskt silkesprojekt till salivhöjande parfait.
Skurup • Publicerad 20 juli 2007
...som Johan Bohman skakar ner. Totalt brukar trädet ge 250 kilo bär.
...som Johan Bohman skakar ner. Totalt brukar trädet ge 250 kilo bär.Foto: 
Hela familjen Bohman får hjälpa till med att skörda mullbärsträdet. Nedanför står sonen Anton och Jeanette och fångar upp bären... bild: Fredrik Larsson
Hela familjen Bohman får hjälpa till med att skörda mullbärsträdet. Nedanför står sonen Anton och Jeanette och fångar upp bären... bild: Fredrik LarssonFoto: 

Johan Bohman är uppflugen i mullbärsträdet och skakar på grenarna. Nedanför står familjen och fångar upp de fallande bären i en presenning. Precis som man skördar oliver i Grekland.

– Bären har egentligen mognat för tidigt i år, säger Jeanette Bohman. Det brukar vara inte vara förrän i augusti som vi skördar trädet. Förra året fick de 250 kilo bär. Lika mycket går till spillo i form av fallfrukt – eller fallbär i det här fallet.

Annons

Trädet är långt ifrån ett naturligt inslag i det svenska växtriket. Ursprungligen kommer trädet från området kring Israel.

Men drottning Lovisa Ulrica introducerade mullbärsträdet under 1700-talet då hon ville få igång en svensk silkesindustri. Silkesmaskarna kalasade nämligen på mullbärens blad.

– Men de flesta av träden dog efterhand under vintrarna, säger Johan Bohman. Speciellt under de karga krigsvintrarna kring 1940.

I dag finns inte många exemplar kvar av trädet. Både Johan och Jeanette har läst in sig på trädets historia och de letade länge efter några mullbärsrecept för att kunna bjuda sina gäster på bären.

– Men eftersom bäret egentligen inte ska finnas i Sverige, finns inga recept bland svenska kokböcker, säger Johan.

I stället fick de komma på egna recept.

Bland annat en parfait med en klick creme fraiche och citronsyra och vit chokladmousse med mullbärssylt.

– Det är kul att kunna bjuda på något unikt, säger Johan. Och speciellt chokladen och mullbären passar varandra perfekt.

Fredrik Larsson

0411-557903

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons