Annons

Granntvist blir fråga för miljödomstolen

Det gäller en översvämmad damm i Skurups kommun som nu vandrat genom beslutsinstanserna från kommunen via länsstyrelsen till miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.
Skurup • Publicerad 2 juli 2002

Trots att fastighetsägaren av länsstyrelsen anmodats att vidta åtgärder för att vatten inte ska rinna ut och över dammkanten så har inget hänt. I stället har fastighetsägaren valt att överklaga beslutet till miljödomstolen. Ett faktum som fått en granne att reagera och själv tillskriva domstolen. I brevet framkommer ilska över att ingenting händer på grund av att frågan hela tiden skjuts fram tack vare överklagandena. Striden om dammvattnet går flera år tillbaka. Först var det kommunen som hade synpunkter på dammen och därefter har även Jordbruksverket tittat på förhållandena. Men inget har hänt. Efter de kraftiga regnen under våren uppger grannarna att dammen svämmat över på nytt och därmed har vatten runnit ut och förstört deras infartsväg. Marken är så vattensjuk att de är rädda för vad som ska hända med husen. I den inlaga som fastighetsägaren lämnat till miljödomstolen nämns ett antal faktorer som bidragit till att problemen inte kunnat åtgärdas. Bland annat hävdas att den utredning som Jordbruksverket gjorde innehöll flera oklarheter. Något som medför att dammägaren vill komplettera utredningen. Avslutningsvis vill fastighetsägaren att länsstyrelsens beslut om åtgärder och hot om föreläggande undanröjs. Detta då länsstyrelsen enligt den drabbade inte lyckats påvisa att det är denne som bär skulden till översvämningarna. Grannarna säger att de under flera år har försökt sälja sin fastighet men alla spekulanter har dragit sig tillbaka när de sett vattenmassorna.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons