Annons

Grusvägar får inte beläggas

Vägverket kommer inte att lägga någon beläggning på de två vägar som flera boende i Östra Vemmenhög under flera års tid har arbetat för. Istället ska underhållet nu bli bättre.
Skurup • Publicerad 18 november 2002

- Idag är vägen lerig och knölig. Den är inte bra, säger Lena Jarbéus som är besviken över beslutet efter att i två år ha jobbat intensivt med att få Vägverket att ändra sig. Vägarna det handlar om är väg 713 och 720 som går från länsväg 101 mot Stora Beddinge. Beslutet att inte belägga dem fattades av vägdirektör Susanne Lindh för ett par veckor sedan. - De svarar att de inte tänker belägga dessa vägarna därför att de själva bedömt och klassat dem som kulturväg och att de så ska förbli, säger Lena Jarbéus. Vägverkets motivering är dels att en beläggning inte kan motiveras ekonomiskt. Men avgörande är att de två vägarna är så kallade kulturvägar. De är dessutom placerade tillsammans med 44 andra skånska vägar i den allra högsta klassen, kallad 1+. Dessa vägar utgör ett omistligt kulturhistoriskt värde enligt en inventering som Vägverket gjorde i mitten av 90-talet i samarbete med bland andra en byggnadsantikvarie. Det innebär bland annat att de som är grusvägar ska behållas som sådana. Lennart Andersson avdelningschef på Vägverket i Kristianstad, påpekar att klassificeringen är en intern vägledning och ingen formell stämpel som riksangelägenhet. - Sedan kan det finnas skäl att ompröva. Man kan få en exploatering av en verksamhet eller bostäder som gör trafiken annorlunda, säger Lennart Andersson. I Vägverkets beslut att inte belägga de två vägarna ingår istället att höja standarden på underhållet. - Vad det innebär vill jag se först. Men det kan inte bli sämre än vad det är nu i alla fall, säger Leif Persson boende i området. Vägverkets ombud för driftsområde Söderslätt Johan Högström, förklarar vad den nya underhållsnivån innebär. - Det innebär att antalet hål och hur mycket det dammar inte kommer att bli lika mycket som tidigare, säger Johan Högström. Enligt Högström kan det röra sig om en 50 procentig höjning av antalet gånger vägverket är ute för att underhålla vägen. - Det är deras ständiga kortsiktiga åtgärder. Det är bättre i två dagar sedan är det samma sörja igen, säger Lena Jarbéus. Lena Jarbéus vänder sig nu i ett brev till kommunchefen och undrar om Skurups kommun kan agera i ärendet och skriva till vägverket. - Det jag hoppas är i sådana fall om de kan trycka på i ärendet. Kommunen är ju företagsvänlig och vill att folk ska kunna bosätta sig här, säger Lena Jarbéus. Vägverket kommer att kalla de boende längs de två vägarna till ett möte för att diskutera beslutet och vad det nya underhållet innebär. - Min avsikt är att vi ska kunna ha det rätt så snart. I varje fall innan årsskiftet, säger avdelningschefen Lennart Andersson. - Jag hoppas att så många som möjligt kommer på det, säger Lena Jarbéus som kommer att kämpa vidare för att vägarna ska beläggas.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons