Annons

Hantverkare ställde ut i Nöbbelöv

- För ett år sedan hade jag aldrig hållit i en lerklump och det här är första gången jag ställer ut, säger Sten Wemmert och visar stolt upp keramikföremål han gjort.
Skurup • Publicerad 25 maj 2003
Irene Axman-Andersson, Anna-Lena Gustafsson och Yvonne Björnberg håller på med möbelrenovering. BILD: BASS NILSSON
Irene Axman-Andersson, Anna-Lena Gustafsson och Yvonne Björnberg håller på med möbelrenovering. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Till vardags är han ingenjör men när keramikgruppen drog i gång förra sommaren på skolan i Nöbbelöv ville han gärna vara med. Och intresset för hantverket har växt under året. - Jag tänker forsätta med keramiken, säger han. Sten Wemmert var en av många amatörer och halvproffs som i söndags ställde ut sina alster på Nöbbelövs skola. Utställarna ingår alla i hantverksgrupper som hyr lokaler på skolan och genom att ordna ett öppet hus ville byalaget visa upp sin verksamhet och locka nya deltagare. Besökarna kunde ta del av en samlingsutställning av keramik, vävda dukar och mattor och konst på första våningen. En trappa upp fanns en utställning av Klas Sundkvists tavlor. Eftersom hantverkarna även fanns i huset kunde man passa på att besöka dem och se hur de jobbar. Nere i källaren står Irene Axman-Andersson och tar isär en fåtölj från 40-talet. Hon tillhör möbelrenoverargruppen som funnits i två år. - Det är roligt att ha möbler hemma som man gjort i ordning själv, säger hon medan hon funderar över om hon ska byta ut den gamla stoppningen av halm. Med i gruppen är även Yvonne Björnborg som tidigare försörjde sig som möbelrenoverare på Österlen. Hon visar runt bland soffor och fåtöljer som håller på att rustas upp. I ett hörn står säckar med tagel och kroll, stoppning av torkade palmblad. - Tyvärr blir det dyrt att renovera med gamla metoder och naturmaterial, men när man väl gjort det ska möbeln hålla i 40, 50 år till. Fast gillar man att byta möbler ofta ska man nog inte ägna sig åt renovering, säger hon. I källaren hyr även vävföreningen Lattan lokaler. 14 vävstolar finns uppsatta och vid en av dem sitter Karin Sjöberg. - Det är väldigt rofyllt att väva och vi har en fantastisk fin gemenskap här, säger hon samtidigt som hon väver en trasmatta. En av eldsjälarna i vävföreningen, Ulla-Karin Larsson, visar runt bland vävstolarna och berättar om de olika vävtekniker som används. - När vi varpar passar vi på att sätta upp många meter så att flera i föreningen kan göra liknade vävar. Vävningen har blivit så populär att det finns ytterligare en grupp som håller till i huset. - Skolan används också för gymnastikpass och av vinprovningscirkeln, berättar Tora Larsson som är kassör i Nöbbelövs byalag. Hon kan glädja sig åt en aktiv förening och i fredags hade man en välbesökt spelning av det nybildade bandet G.A.S.P. - Det var minst 75 personer här då, säger hon. På eftermiddagen fortsatte det öppna huset på Nöbbelövs skola med en växtbytardag.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons