Annons

Hotell hotar Svaneholm

Ett hotell eller vandrarhem vid Svaneholm skulle kunna påverka den historiska miljön och landskapsbilden negativt. Men det finns fördelar också med ett bygge. Fler skulle förmodligen söka sig till kommunens pärla.
Skurup • Publicerad 3 november 2008
Ett hotell vid Svaneholm skulle kunna hota den kulturhistoriska miljön. Arkivbild: Mark Hanlon
Ett hotell vid Svaneholm skulle kunna hota den kulturhistoriska miljön. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

Det framgår av översiktsplanens miljökonsekvensbeskriving som tagits fram av arkitekterna på plan- och byggenheten.

Även bebyggelse vid Mossby och Bingsmarken kan påverka miljön negativt.

Annons

Den nya översiktsplanen som bäst håller på att arbetas fram kompletteras nu med en beskrivning hur den kan påverka miljön. Därför skickas nu en miljökonsekvensbeskrivning ut på samråd där allmänheten har möjlighet att tycka till.

Planerna på hotell vid Svaneholm är riskfyllt enligt konsekvensbeskrivning eftersom den känsliga miljön kan störas. På pluskontot är fler besökare och bättre möjligheter att ordna större konserter och arrangemang. Men det kan också leda till ökat slitage på området.

När det gäller Mossby nere på Sydkusten överväger de negativa konsekvenserna vid en exploatering med flera hus i området.

Främst pekas bristen på service och arbetsplatser ut samt de dåliga kommunikationerna ut som minus. Bilberondet blir stort. Området är attraktivt och många vill bygga här med havet inom cykelavstånd. Här måste också hänsyn tas till kulturmiljövärden och att området ligger inom kustzonen.

När det gäller planerna på byggnation utmed järnvägen på Skurups AIF:s idrottsplats väger fördlear ocgh nackdeler ungefär jämnt.

Läget anses bra nära centrum med affärer och kommunikationer. Med mindre bilberoende.

Som problem anses bullret från järnvägen vara och tågutspårningar med farligt gods. Att idrottsplatsen flyttas ut ur samhället till bollhallen vid Nils Holgerssongymnasiet anses mindre lyckat av sociala skäl.

Grundförhållandena är besvärliga och försvårar byggnation vid idrottsplatsen.

Husbygge på Saritslövs sjöland får flera konsekvenser på miljön. Värdefull natur bebyggs, avståndet till centrum och service blir stort vilket leder till bilåkande och ökade utsläpp. Också här är markförhållanden a svåra eftersom det är gammal sjöbotten. Fördelar är attraktivt boende som lockar nya invånare och nära till natur och kulturområden.

Utbyggnad av Bingsmarken norr om campingen anses ha flera fördelar. Nackdelar är att känslig natur med beteshagar, dungar och våtmarker tas i anspråk.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons