Annons

Hundägare felaktigt utpekad

En Skurupsbo pekades felaktigt ut av Jordbruksverket som ägare av en hund som kunde vara bärare av rabies. Hunden kom till Sverige för att para sig med andra hundar i början av november.
Skurup • Publicerad 17 november 2008

När den undersöktes av veterinär visade det sig att hunden inte var vaccinerade mot rabies eller avmaskad mot dvärgbandmask.

Id-numret i passet stämde inte heller med det nummer som fanns tatuerat i hundens öra. Jordbruksverket reagerade kraftfull och direkt.

Annons

Hunden skulle isoleras hemma hos Skurupsbon och utvisas ur landet så fort som möjligt.

– Jag var med och hämtade hunden och fungerade som tolk och kontaktperson, berättar Skurupsbon för.

På Jordbruksverket är man medveten om att man gjorde fel när Skurupsbon pekades ut som hundägaren.

– Vi hade inte alla uppgifter när vi fattade beslutet om utvisning, säger Omar Abdurahman. Det viktigaste var att få ut hunden ur landet som fort som möjligt.

I dag är hunden tillbaka i sitt hemland Slovakien.

– Vi har fått det bekräftat från veterinär där, säger Omar Abdurahman. Och det är bra.

Skurupsbon var också misstänkt för eventuellt smuggelbrott eftersom hunden fördes in i Sverige mot de regler som gäller för införsel av djur.

De misstankarna är nu också undanröjda. Ägaren finns i Slovakien. Och det kommer inte att bli någon utredning om smuggelbrott.

– Vi kan inte åtala någon som bor i ett annat land, säger Omar Abdurahman.

Jordbruksverkets beslut som pekade ut Skurupsbon som ägare till hunden från Slovakien kommer nu att omprövas och ändras.

– Hunden skulle aldrig kommit in i Sverige utan stoppats vid gränsen, säger Omar Abdurahman.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons