Annons

Hundralapp räcker långt i drogsvängen

- Den som ger sina barn en hundralapp att gå ut och ha roligt för en fredagskväll ska veta att det räcker till att köpa amfetamin.
Skurup • Publicerad 19 mars 2002

Det säger kommunens ungdomssekreterare Conny Ekstrand med anledning av den senaste tidens diskussion om droganvändning bland ungdomar. - I initialskedet behöver ingen en större dos än att det kanske räcker med 50 kronor. Förutom att priset för närvarande ligger lågt så är också tillgängligheten stor. Faktorer som oftast följs åt. Conny Ekstrand bekräftar socialnämndens ordförande, Gertrud Ekmans (s), uppfattning i gårdagens tidning att direkttåget till Köpenhamn från Skurup fört med sig negativa konsekvenser. - Förut var det åtminstone lite krångligare när man först skulle ta sig till Malmö och sedan byta till flygbåt. Dessutom fick alla passera tullen och det hade en avskräckande effekt. Conny Ekstrand berättar att situationen är densamma i Svedala och Ystad som också fått direktlinje till Köpenhamn genom Öresundståget. Han tror dock inte att det skulle medföra någon förändring om stoppet i Skurup drogs in. - Nu har marknaden svällt och då har det ingen betydelse längre. Antalet tunga narkomaner räcker inte till för dem som vill sälja. Närpolischef Per Hansson säger att det dock inte finns belägg för att det existerar personer som säljer stora mängder narkotika och som dessutom bor i Skurup. - Det handlar ofta om att finansiera sitt eget missbruk. Att situationen skulle vara värre i Skivarp än i Skurup och Rydsgård saknas det belägg för när det gäller ungdomar. Däremot finns det fler vuxna missbrukare i Skivarp än i de övriga byarna.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons