Annons

Hybrid state får idéerna att lyfta

Från två till åtta anställda på ett år. Företaget Hybrid state växer så det knakar. På onsdag åker grundarna Andy Wilson och Paula Welén till London för att föreläsa för den europeiska medie-eliten.
Skurup • Publicerad 25 november 2006
Strategier och modeller. Inte sällan används fönstren som skrivtavla när kunderna gästar Hybrid State på Svaneholmsvägen. Under året har företaget växt kraftigt. Verksamheten går ut på att få bra idéer att bli kommersiellt gångbara. BILD: SPRISSE NILSSON
Strategier och modeller. Inte sällan används fönstren som skrivtavla när kunderna gästar Hybrid State på Svaneholmsvägen. Under året har företaget växt kraftigt. Verksamheten går ut på att få bra idéer att bli kommersiellt gångbara. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Paula Welén, Andy Wilson och nyanställda Charlotte Lorentz Hjorth (sittande) framför väggen där de går igenom idéerna med kunderna och hur de ska arbeta vidare med dem.
Paula Welén, Andy Wilson och nyanställda Charlotte Lorentz Hjorth (sittande) framför väggen där de går igenom idéerna med kunderna och hur de ska arbeta vidare med dem.Foto: 

För ungefär tre år sedan startade företaget sin verksamhet i en villa på Svaneholmsvägen. Och där ligger den än.

Men kunderna kommer numer från hela världen. I alla fall nästan.

Annons

– Detta året har inneburit en jättestor förändring. Vi har utökat arbetsstyrkan och har nu personal i både Danmark och USA, berättar Paula Welén.

Hybrid state arbetar enkelt uttryckt med att göra idéer kommersiellt gångbara. Att göra företag eller myndigheter innovativa.

– En idé är att likna vid en uppfinning. Men sedan krävs det ytterligare något för att den ska bli efterfrågad, säger Andy Wilson.

Deras ledord är att innovationer skapas genom kommunikation och samarbete. Det gäller för kunderna att hitta allianser och nätverk där idéerna kan tas tillvara.

Kanske genom att samarbeta med företag som ursprungligen setts som konkurrenter om kunderna.

Andy Wilson exemplifierar med mp3-spelarna. Små bärbara apparater i vilka man kan lyssna på digitala musikfiler.

De kom till genom ett samarbete mellan Macintosh och Sony. De förstnämnda stod för datortekniken medan Sony tidigare bland annat lanserat den bärbara bandspelaren Walkman. Dessutom är de aktiva i musikbranschen som varande ett skivbolag.

Andy Wilson upplever att vi i Sverige är dåliga på att skapa de här samarbetena.

– Det finns en svensk paradox. Här i landet är vi bra på uppfinningar men få av dem blir innovationer.

Konferensen i London kallas Digital Hollywood eftersom den från början bara vände sig till filmbranschen. Numer täcker den alla medier.

Annons

Andy Wilson säger att han ska tala på temat hur medieföretagen kan bli mer innovativa.

– I dag handlar det mycket om att vi som konsumenter av medier också kan bli producenter. Till exempel via en egen blogg eller genom att skicka in en bild tagen med mobiltelefon som sedan publiceras i tidningen. Totalt väntas flera tusen besökare till konferensen. Allt från stora bolag som engelska BBC till mindre verksamheter.

Hybrid state fick en förfrågan om de ville komma till London eftersom företagets namn blivit omtalat via andra.

Ryktet har också spridit sig. Bland kunderna återfinns både Region Skåne, en dansk designskola, Sundsvalls kommun som vill profilera sig som en upplevelsestad, spelbolag och japanska investeringsbolag.

Paula Welén medger att verksamheten snart riskerar att bli för stor för villan på Svaneholmsvägen.

Detta eftersom de också erbjuder företag att komma till Skurup för konsultation.

– Men vi vill gärna behålla landsbygdskonceptet så vi letar efter en gård eller något liknande, säger Paula Welén.

Även om målsättningen är att växa och finnas på flera kontinenter utesluter de inte att huvudkontoret även fortsättningsvis har postadress Skurup.

Matz Jönsson

0411 – 55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons