Annons

Industriområde i Rydsgård misstänks förorenat

Marken vid Rydsgårds varmförzinkning är troligen förorenad. Detta har varit känt en längre tid. Men nu har länsstyrelsen börjat titta närmare på området och marken. Myndigheten vill att en undersökning av marken görs. Tidigare i höst besökte länsstyrelsen Rydsgårds varmförzinkning.
Skurup • Publicerad 4 november 2008

– Förorenade områden klassas efter en fyrgradig skala där ett är högst risk, berättar Jessica Ewald från länsstyrelsens miljöenhet.

Området i Rydsgård där marken tros vara förorenad är klassat som en tvåa vilket innebär stor risk. Några prover på marken har aldrig gjorts.

Annons

– Vi har tidigare haft fullt upp med att granska områdena som klassas som mest riskfyllda, berättar Jessica Ewald. Nu kommer vi syna klass två-områden som Rydsgårds varmförzinkning.

Något beslut är ännu inte fattat om en undersökning av marken. Men när länsstyrelsen besökte företaget gjorde man klart att det troligen blir en undersökning på grund av den höga risken för föroreningar.

– Vi håller på att samla in information om området. berättar Jessica Ewald. Vi gör en så kallad historisk genomgång av platsen. Vad som har varit där tidigare och vad som hänt genom åren.

Klart är att avfall dumpats på området tidigare och att grundvattnet är mycket högt.

– Tidigare släpptes föroreningar ut i vattendrag. Så är det inte längre. Men problemen med förorenad mark finns kvar och det läcker ut i grundvattnet, säger Jessica Ewald.

Om marken i Rydsgård är förorenad med miljögifter vill Jessica Ewald låta vara osagt tills en eventuell undersökning görs.

Man kan säga att Rydsgård varmförzinkning är en efterföljare till Stängselnät som grundades 1911 och hade som mest 230 anställda.

På området har flera mycket giftiga ämnen hanterats under lång tid. Stängselnät använde bland annat det mycket giftiga ämnet cyanid i tio år. Enligt länsstyrelsen ska cirka 100 ton cyanid grävts ned i en gammal soptipp vid Örsjö.

Avfall från verksamheten ska också genom åren ha dumpats i en våtmark inne på industriområdet.

Bara 300 meter från området i Rydsgård som tros vara förorenat tar kommunen dricksvatten från grundvattnet. Kommunen har kontaktats av länsstyrelsen.

Annons

Inne på industriområdet finns en borra som används för dricksvatten. Där har också funnits ett par verkstäder som bland annat avfettningsmedlet tri.

I kommunens förslag till översiktsplan sägs att marken troligen är förorenad. Men att det bör utredas om det går att sanera området eftersom det ligger centralt och passar bra för handel och service.

Länsstyrelsen menar att det är rimligt att Rydsgårds varmförzinkning får stå för en eventuell undersökning.

– Men uppdagas det gamla försyndelser kan man nog inte lasta varmförzinkningen för det, säger Jessica Ewald.

Rydsgårds varmförzinkning ägs av Pohlinvest sedan 1990. Företaget har också verksamhet i Halmstad, Lysekil och Säffle.

I somras köpte företaget fastigheten i Rydsgård av rydsgårdsbon Kjell Adolfsson.

YA sökte även Rydsgårds varmförzinkning för en kommentar.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons