Annons

Information och vägportar ska få färre att välja kustvägen

Information är Vägverkets senaste förslag i kampen för att minska den tunga trafiken på kustvägen, väg 9.
Skurup • Publicerad 10 januari 2002

Håkan Gunnarsson på Vägverket Region Skåne uppger till Trelleborgs Allehanda att man nu håller på att ta fram en strategi för hur informationen ska spridas.

Annons

Bland de förslag som diskuteras är att ta fram en folder eller ett vykort av vilken det ska framgå fördelarna med att välja turen via Svedala och E65 i stället.

Foldern ska tryckas på svenska, engelska, tyska och polska och delas ut vid färjelägena och längs väg 9. Även åkerier ingår i den grupp som eventuellt kan få ta del av informationen.

Problemet med den tunga trafiken gäller de lastbilar och långtradare som kör mellan Trelleborg och Ystad. De som stannar längs vägen går det inte att komma åt.

Ett direkt förbud mot genomfart anses verkningslöst då polisen ändå inte har någon möjlighet att se till att det efterlevs. För att fälla någon måste till exempel polisen följa med hela vägen. Något det varken finns tid eller resurser till.

Förutom information tror Håkan Gunnarsson att det också krävs fysiska hinder som minskar den tunga trafikens intresse att välja väg 9. Dit hör till exempel vägportar vid samhällena på sträckan.

I augusti i fjor sänktes hastigheten på vägen från 90 till 70 kilometer i timmen. Också det en åtgärd för att få färre att köra på sträckan. Den framtida utbyggnaden av cykelbanan från Trelleborg till Ystad, som i sin helhet väntas vara klar 2005, bidrar också till göra vägen smalare och mindre attraktiv.

De konkreta åtgärder som Vägverket nu föreslår för den östra biten av vägen är som följer.

Beddingestrand: En refug vid övergångsstället vid kiosken samt en trottoar cirka 100 meter längs vägens norra sida fram till busshållplatsen. Öster om övergångsstället föreslås en tätortsport liksom väster om orten.

Abbekås: Avsmalning av vägen i samband med utbyggnad av gång- och cykelbanor. Tätortsportar på båda sidor om byn. Övergångsställena vid Kalmarvägen och Sockenvägen åtgärdas.

Svarte: Tätortsportar och åtgärder vid övergångsställena.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons