Annons

Ingen poströstning på landet

Boende tvingas åka till Skurup tätort för att förtidsrösta. Bensinmacken i Skivarp har ingen poströstning i år och på Rydsgårdshus är öppentiderna starkt begränsade.
Skurup • Publicerad 10 juli 2002

Rydsgårdshus har anmält till Valmyndigheten att de endast har öppet under två dagar (9:e och 11:e september) från klockan 16 till 17.30. Dessa tre timmar är det enda som erbjuds de boende utanför tätorten. Bengt Hagberg som ansvarar för valnämnden i kommunen tycker det är synd att det inte finns möjligheter till poströstning på fler ställen utanför tätorten. - Bensinmacken i Skivarp har haft poströstning tidigare och trots att det kanske är svårt med valskärmar är det viktigt att de boende i Skivarp har någonstans att poströsta, säger Bengt Hagberg. Trots att posten fått 130 miljoner av staten för att hålla i poströstningen i landet finns inga direktiv om öppentider. Det som finns, är ett direktiv om antalet röstlokaler. För att inte dessa inte skulle minska i Skurup har posten uppgett till Valmyndigheten att det i stället finns två vallokaler på Kyrkogatan 31. Det ena är Posten AB och den andre är Kassaservice AB. Samma lokal och disk, men olika bolag och öppentider. - Vi har ju vissa begränsade möjligheter när vi gör vårt nya servicenät, att tänka på att vi har lokaler som är stora där man kan garantera valhemligheten för ett val var fjärde år. Vi kan alltså inte rätta hela vår organisation och våra lokaler efter poströstningen, säger Annika Lundqvist, informationschef för Posten i Skåne till Radio Malmöhus. Alternativet är att rösta hos lantbrevbäraren, men då krävs ett vittne. Bensinmacken i Skivarp säger att de inte blivit tillfrågade om att hålla i poströstningen i år, men att valskärmarna inte skulle ha fått plats i alla fall. Men Bengt Hagberg tycker att det inte spelar någon roll att valhemligheten (att ingen ska kunna se vad du röstar på) sätts på prov. - Jag ser det som en viktig service för skivarpsborna. Vad ska man göra när posten lägger ner sina kontor. För de ordinarie vallokalerna har det inte skett några förändringar sedan förra valet. Problemet finns för de som ska poströsta och inte bor inne i Skurup.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons