Annons

Ingen radonfara i Slimmingeby skola

Halten radon i luften i Slimmingeby skola är inte farlig. Det visar de mätningar som kommunen låtit göra efter det att radon påträffats i marken i samband med tillbyggnaden av gymnastiksalen härom året.
Skurup • Publicerad 30 maj 2003

- Sammanlagt har vi mätt förekomsten av radon på tre skolor. Förutom i Slimminge även på Mölleskolan och på Rutgerskolan. Högsta värdet fanns i Slimminge men det ligger ändå långt under det gränsvärde som finns, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Torkelsson. Resultatet bevisar att den radonsug som installerats är tillräcklig för att se till att problemet ventileras bort. Mätningarna på Slimmingeby skola har gjorts i salarna där spåren Mimer och Gladan håller till samt i skolhälsovårdens rum. På Mölleskolan gjordes testerna där eleverna i Kastanjen och Eken har sina hemvister. Klassrum och matsalen som tillhörde fritidshemmet utgjorde mätplatser på Rutgerskolan. På båda ställena var värdena så små att de knappt var mätbara. Erik Torkelsson säger att han kommer att fortsätta med radonmätningarna i kommunens skolor till hösten. Troligtvis blir det då tre nya mätställen. I dagsläget har han inte hunnit bestämma sig för vilka skolor det kommer att bli men mycket talar för att en av mätdoserna kommer att placeras på Rydsgårdsskolan. Uppgifterna om att det fanns radon i marken vid skolan i Slimminge framkom i en rapport från en av konsulterna som arbetade med tillbyggnaden av gymnastiksalen. Radon är en gas som vid regelbunden inandning under mycket lång tid kan skada lungorna och orsaka lungcancer.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons