Annons

IT-program grund för bredband

Skurups kommun har tagit fram ett IT-infrastrukturprogram. Programmet ligger till grund för den framtida utbyggnaden av näten och gör att kommunen nu kan ta emot statsbidrag för olika utbyggnadsprojekt.
Skurup • Publicerad 5 maj 2003

Infrastrukturprogrammet innehåller en genomgång av de befintliga nät som i dag finns i kommunen. Det omfattar även en analys av vilken marknad som finns i kommunen när det gäller bredband. Syftet med att ta fram ett dokument av det här slaget är flera. Bengt Hagberg, IT-chef på kommunen, menar att det är av strategiskt värde för att få en dokumentation av befintlig infrastruktur. Det är också värdefullt att analysera var och på vilket sätt en utbyggnad kan genomföras. - Sedan är det så att för att kommuner ska komma till åtnjutande av statliga bidrag så måste man ha ett godkänt lokalt IT-infrastrukturprogram. En tredje faktor är att för att vi ska kunna vara med i det så kallade Bas-projektet så har vi förbundit oss att ha ett godkänt program, säger Bengt Hagberg. Kommunen har som YA tidigare rapporterat beslutat att ingå i Region Skånes och Kommunförbundet Skånes projekt "Bredband för alla i Skåne", kallat Bas-projektet. Då måste man alltså även ha ett godkänt IT-infrastrukturprogram. Kommunen förbinder sig i programmet inte att bygga ut bredbandsnäten men skriver att: "Realiserandet av en framtida IT-infrastruktur skall i första hand ske genom kommunens försorg, kompletterad med marknadens insatser och med hjälp av statliga bidrag." - Det här utgör ett måldokument. Den kommunala ekonomin, juridiken, efterfrågan och marknaden styr möjligheterna för kommunen att i framtiden bygga ut näten, säger Bengt Hagberg. IT-infrastrukturprogrammet kommer nu att tas upp i kommunfullmäktige innan det skickas över till länsstyrelsen som ska godkänna det.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons