Annons

Jonas i Skurup är årets nattvandrare

Jonas Karlsson har sedan nattvandrarstarten i Skurup i höstas varit en av de mest engagerade personerna i verksamheten. På söndagen fick han ett bra kvitto på sin goda insats, när han överraskades med stipendium, blommor och utmärkelsen årets nattvandrare 2018.
Skurup • Publicerad 7 april 2019 • Uppdaterad 8 april 2019
Janne Lundholm från stiftelsen nattvandring.nu kom till Skurup för att överraska och prisa Jonas Karlsson.
Janne Lundholm från stiftelsen nattvandring.nu kom till Skurup för att överraska och prisa Jonas Karlsson.Foto: Mark Hanlon

– Fasiken vad roligt! Jag känner mig helt mållös och överraskad, säger en märkbart rörd Jonas Karlsson direkt efter att ha tagit emot priset av Janne Lundholm, verksamhetschef på stiftelsen nattvandring.nu.

Hemlighetsmakeriet har varit omfattande. När han på söndagsförmiddagen begav sig till nattvandrarnas lokal på Trädgårdsgatan 4, trodde han sig vara på väg till ett möte om den LAN-satsning som man hoppas kunna dra igång i Skurup. Men väl innanför dörren förstod han att något helt annat var på gång.

Annons

– Allihop var ju här. Och sen fick jag syn på Janne från stiftelsen. Man undrade ju varför han åkt hela vägen hit, säger han och skakar lite på huvudet.

Specialbeställda tårtor, dagen till ära, bjöds det på i nattvandrarnas lokal på Trädgårdsgatan.
Specialbeställda tårtor, dagen till ära, bjöds det på i nattvandrarnas lokal på Trädgårdsgatan.Foto: Mark Hanlon

Efter att nattvandrarverksamheten i Skurup legat nere under några års tid, var Jonas Karlsson i höstas med och startade upp den på nytt.

– Jag hade tidigare varit ute och gått med andra vuxna på byn i ett projekt i samarbete med fältarna. Och jag har själv vuxit upp i Skurup. Man vet hur det är. De vuxnas engagemang behövs, säger han.

När förslaget om en nystart dök upp tvekade han inte. Tillsammans med kollegorna Bettina Thomsen och Dan Olson utgör han idag den innersta kärnan i verksamheten. De tre agerar också styrelse i den förening som bildades så sent som i februari i år.

Och det har varit full fart från första början. Arbetet har varit intensivt och engagemanget fullskaligt, när Jonas Karlsson varje vecka troget varit ute och gått på byn.

– Detta är faktiskt första helgen sedan september som jag varit ledig både lördag och söndag. Det känns lite ovant, säger han med ett leende.

Dan Olsson och Bettina Thomsen lyckades hålla utmärkelsen hemlig och samla alla i lokalen.
Dan Olsson och Bettina Thomsen lyckades hålla utmärkelsen hemlig och samla alla i lokalen.Foto: Mark Hanlon

Drivet, var kommer det ifrån?

– Att vara nattvandrare är roligt, givande och stimulerande. Man ser på ungdomarna att de uppskattar att vi är ute. Vi dömer eller straffar inte, vi vill istället mötas och prata. Vi märker att det betyder mycket, säger han och fortsätter:

– Dessutom är vi i nattvandrarna ett härligt gäng som har jättekul ihop. Dan sa en gång att vi har oförskämt roligt, och det stämmer.

Enda minuset i sammanhanget är att de skulle behöva vara fler i truppen. I dagsläget finns 37 utbildade nattvandrare i Skurup, varav ungefär 15 är aktivt engagerade.

Annons

– Vi skulle behöva vara 100 stycken. Då hade vi kunnat göra stor skillnad och ändå få lite ledigt emellanåt, säger han.

Jonas Karlsson är rörd och glad. ”Det här är ett kvitto på att man gör ett bra jobb, och det känns jättebra”.
Jonas Karlsson är rörd och glad. ”Det här är ett kvitto på att man gör ett bra jobb, och det känns jättebra”.Foto: Mark Hanlon

I den motivering som stiftelsen formulerat uppges att Jonas prisas för sitt ihärdiga ideella arbete, där han med hjälp av glöd, engagemang och många goda idéer utvecklat en nattvandringsverksamhet med trygghet, värme, kärlek och förståelse. ”Jonas Karlsson är en eldsjäl som aldrig sätter sig själv i fokus, utan finns där det händer. Innan det händer.”

Utöver ära, blommor och pristavla belönas Jonas även med 10 000 kronor. Vad han ska göra med pengarna är ännu ovisst.

– Nä, jag vet inte. Jag får ta och fundera ut något bra, säger han, medan kamraterna i gänget skämtsamt påtalar att de gärna hjälper till.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons