Annons

Kan en lönn på en kulle vara ett underverk?

Skurup • Publicerad 20 juli 2007

@02 Anfang 4 rader:N yligen har världen begåvat sig själv med sju nya underverk. Machu Picchu, Colosseum, Kinesiska muren med flera. I ärlighetens namn har väl inte Skurup så många byggnader eller miljöer som kan konkurrera. Men vilka lokala byggnadsverk vill du bevara till eftervärlden? Svaneholms slott tycks självklart, men sen?

Stadsarkitekt Robert Werner säger att Skurup egentligen bara har tre skyddade byggnader eller miljöer: Förutom Svaneholm är det Dybecks gods och tegelarkitekturen på Kyrkogatan i Skurup. Lite överklass och lite arbetarhistoria. Även om det kanske inte var tegelbrukens slitvargar som bodde i husen på Kyrkogatan. Att byggnader berör är utom tvivel. Sällan får kommunen sådant gensvar som när de begär in yttranden över grannens planerade förråd eller avstyckningen som innebär ännu en villa på tomten.

Annons

När jag pratade med folk på gatan kom det fram tankar på underverk som kanske inte direkt är byggnader. Vemmenhögarna och Zimmermans backe är två bra exempel. Naturens rum är väl så viktiga som boendets.

Gemensamt för de flesta förslag är att det rör sig om gamla byggnader eller miljöer. När skånska underverk diskuterats är det numer standard att Turning Torso i Malmö finns med. Skurup saknar en motsvarighet och då talar jag inte främst om höjden. De senaste decennierna har inte bjudit på så många spännande byggnader i kommunen.

Fast kanske blir Centrumhuset i tätorten med tiden en klassisk fastighet. Fabrikstorget i Rydsgård är en vallfärdspunkt för arkitekter. Historien är svår att förutsäga. Numer finns det hotell i östra Berlin som erbjuder boende som på DDR-tiden. Slå inte bort tanken att trerumslägenheterna på Östergård en gång uppnår kultstatus.

Men till alla byggherrar – varför finns det så få byggdamer? – som ligger i startgroparna, låt fantasin flöda. Kom igen och visa mod. Det finns en del av kvarteret Anna vid torget att skapa underverk på.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons