Annons

Klimatsmart matprojekt får statligt bidrag

Skurups kommun får 400 000 kronor av Naturvårdsverket till klimatprojektet ”En knuff i maträtt riktning”. Satsningen ska bland annat arbeta för att matsvinnet ska minska.
Skurup • Publicerad 6 december 2017
En informationskampanj för att matsvinnet och köttkonsumtionen ska minska får ett statligt bidrag på 400 000 kronor.
En informationskampanj för att matsvinnet och köttkonsumtionen ska minska får ett statligt bidrag på 400 000 kronor.Foto: Bertil Ericson / TT

Matsvinnet i Skurups kommunala livsmedelshantering är omfattande, precis som i andra kommuner. År 2015 slängde de kommunala storköken här 40 ton mat.

Men nu ska det bli ändring tack vare kraftiga informations- och utbildningsinsatser. Klimatprojektet ”En knuff i maträtt riktning” drivs av skol- och utbildningsförvaltningen, måltidsservice och miljöstrategiska enheten. Satsningen startar omgående och ska pågå fram till december 2019.

Annons

Syftet är att i stort minska de kommunala matinköpens klimatpåverkan med 40 procent till 2020 jämfört med 2016.

Ett sätt är att få ner matsvinnet.

- Vi börjar med att vända oss till skolor och förskolor, den naturliga fortsättningen är sedan äldreomsorgen, säger hållbarhetssamordnare Karolin Johansson.

Projektet kombinerar olika informationsinsatser, som kick-off, teoretiska och praktiska workshops och temalektioner. Insatserna ska framförallt att riktas till måltidspersonalen, vårdnadshavare samt barn och unga och fokusera på att skapa goda förutsättningar för klimatsmarta matvanor och beteenden.

– Det handlar alltså om information och utbildning. Vi kommer ta in konsulter som ska utbilda personal och elever i hur man är klimatsmart. Vi tar ett helhetsgrepp kring det. Det handlar till exempel om att göra sambandet mellan maten och klimatet mer förståeligt. Det handlar också om att arbeta med den pedagogiska måltiden, fortsätter Karolin Johansson.

– Det finns en hel del små knep och trix man kan ta till för att minska matsvinnet till exempel. Sådant vill vi också sprida. Ett exempel är att lägga upp maten på mindre tallrikar. Det är en undermedveten grej. Då tar man mindre portioner och slänger förhoppningsvis också mindre mängd mat sedan, fortsätter hon.

Katarina MelvingerSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons