Annons

Kokning tar inte bort koppar

Minskar kopparhalterna om man kokar vattnet? Finns det andra områden i Skurup som har förhöjda halter? Det är några av de frågor som miljöinspektör Ingela Engblom fått svara på sedan kopparhalterna på Målaregatan, Muraregatan och Snickaregatan blivit kända.
Skurup • Publicerad 5 december 2011

Finns det andra områden i Skurup som har förhöjda halter? Det är några av de frågor som miljöinspektör Ingela Engblom fått svara på sedan kopparhalterna på Målaregatan, Muraregatan och Snickaregatan blivit kända.

Hon har gett beskedet att kokning inte får koppar att försvinna.

Annons

– Kokar man pasta i vattnet, går koppar över till livsmedlet, förklarar Ingela Engblom.

Rådet är istället att låta vattnet spola en eller två minuter, så att kopparutfällningarna från rören spolas bort. Det är också det råd som Skurupshem gett. När det gäller övriga boende i Skurup, har Ingela Engblom kunnat ge lugnande besked. För närvarande finns inga signaler på förhöjda kopparhalter någon annanstans än på Målaregatan, Muraregatan och Snickaregatan.

Ann-Louise Olander
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons