Annons

Kommunal Ystadskola vill locka elever från Skurup

Nu får Skurups skolor konkurrens även av kommunala skolor i andra kommuner. Tidigare har det mest handlat om friskolor som försökt locka elever till sig men nu har även Västervångskolan i Ystad skickat ut information till de som ska börja på Mackleanskolan i höst.
Skurup • Publicerad 4 februari 2003

- Kommungränserna suddas allt mer ut och jag tycker det är bra att skolorna är intresserade av att visa vad de har att erbjuda, säger Rolf Sandberg, rektor för Västervångskolan. Förutom till elever i Skurup har utskicket även gått till berörda i Sjöbo och Tomelilla. I materialet har det också funnits en inbjudan till informationsmöten och Rolf Sandberg vet att det kommit föräldrar från alla tre orterna till dessa. - Jag hoppas det här är till elevernas bästa. I och med valmöjligheten måste vi skärpa till oss och vara bra. Vi vill ha ett rykte om oss att vara bäst. Precis som andra skolor i trakten har Västervångskolan tappat elever till Kunskapsskolan vilket är en förklaring till intresset att marknadsföra sig. Rolf Sandberg känner till att motsvarande satsning skulle varit på gång även i fjor men eftersom han själv tillträdde tjänsten som rektor först senare på året vill han inte kommentera vad som sagts. Förvaltningschefen för skolan i Skurup, Rolf Christersson, säger däremot att han kontaktade dåvarande kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s) med anledning av att skolan i Ystad begärde listor över elever. - Jag frågade Torbjörn Thorsson om han tyckte det var okej att kommunerna konkurrerade om eleverna. Han lovade att ta upp det med kommunalrådet i Ystad, Thomas Lantz (m), men om det sedan var orsaken till att det inte blev någon marknadsföring från Västervångskolan vet jag inte. Rolf Christersson tycker personligen inte att två kommuner som ska samverka plötsligt ska konkurrera om eleverna. Han påpekar också att kommunerna bland annat har gemensam kompetensutveckling och att området inte är tillräckligt stort för att orterna ska plocka elever från varandra. Rolf Christersson är även mycket tveksam till att marknadsföra Mackleanskolan utanför Skurup. - Spontant tycker jag det är fel. Men det är en sak som politikerna får ta ställning till.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons