Annons

Komvux drar ner på utbildningar

Komvux i Skurup kommer under nästa år att ställa in utbildningar och kan även komma att säga upp sju lärartjänster. Orsaken är att kunskapslyftet läggs ner.
Skurup • Publicerad 22 november 2002

Komvux budget kommer nästa år att krympa från 11 till 7 miljoner kronor. Fyra miljoner försvinner när statsbidraget sjunker till följd av att kunskapslyftet läggs ner. - Konsekvensen är att vi får ställa in vissa kurser helt och att man får sitta i lite större grupper, säger George Ringenheim rektor på komvux i Skurup. Komvux kommer inte att dra igång sitt planerade barn- och fritidsprogram i januari och omsorgsprogrammet nästa höst är i fara. Av sammanlagt 20 pedagoger riskerar 7 att förlora jobbet. - Vi försöker hitta lösningar för dem. Det finns behov i kommunen i övrigt, säger George Ringenheim. I första omgången kommer tre-fyra lärare att få gå i januari och i värsta fall får ytterligare tre gå efter vårterminen. Komvux har sökt extra medel från Skolverket och håller även på med förhandlingar om externa utbildningar. Om förhandlingarna går i lås och Skolverket skjuter till extra medel kommer man inte att behöva dra ner på så många som sju lärartjänster. - Får vi extra medel ska det gå direkt tillbaka till att rädda tjänsterna, säger George Ringenheim. Hur mycket det skulle röra sig om är enligt George Ringenheim svårt att beräkna. Men uppskattningsvis rör det sig om resurser som räcker till att rädda mellan 0,5 och 1,5 lärartjänster. Besked från Skolverket väntas i mitten av december.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons