Annons

Kopparhalter i dricksvattnet oroar

Dricksvattnet i Flintebroområdet innehåller höga halter av koppar och en del boende har drabbats av illamående, hudutslag och grönfärgat hår. Enligt en utredning från Universitetssjukhuset i Lund ska halterna inte vara skadliga, men Skurupshem uppmanar nu alla hyresgäster på Muraregatan, Målaregatan och Snickaregatan att spola vattnet innan det används.
Skurup • Publicerad 1 december 2011

Det är två år sedan miljökontoret i Skurup fick de första signalerna om att kopparhalterna i dricksvattnet var förhöjda i området.

– En familj upplevde själva att de blev dåliga av vattnet. Vi gjorde provtagningar och kunde se att kopparhalterna var höga, säger miljöinspektör Ingela Engblom.

Annons

Värdena nådde inte upp till gränsen för otjänligt dricksvatten, men klassades som "tjänligt med anmärkning".

I vintras fick miljökontoret ytterligare en anmälan. Ett tjugotal personer i området upplevde olika typer av besvär på grund av kopparhalterna. Några fick grönfärgat hår, andra tyckte att vattnet smakade illa.

I april beställde miljökontoret en utredning från arbets- och miljömedicinsavdelningen på universitetssjukhuset i Lund.

– Vi ville veta vad de här kopparhalterna kan innebära för människor i långa loppet, förklarar Ingela Engblom.

Enligt svaret från universitetssjukhuset finns det inget som tyder på att vuxna kan ta skada av de halter som uppmätts i Skurup. Däremot finns det "enstaka studier" som visar att barn under tre år kan drabbas av diarré.

Ingela Engblom tycker att utredningen ger lugnande besked, men nämnden kommer troligen ändå att gå vidare i sina krav mot hyresvärden, Skurupshem, för att lösa problemet.

– Jag skulle själv inte tycka det var acceptabelt att få håret grönfärgat, säger hon.

Efter att ha samrått med Livsmedelsverket tog Ingela Engblom häromveckan ett vattenprov från det värst drabbade hushållet direkt på morgonen, innan man hade spolat i kranen. I detta prov var kopparhalten så hög att den överskred gränsen för otjänligt dricksvatten.

Det är drygt 70 hushåll i Skurupshems bostäder som drabbats av höga kopparhalter. Vattnet distribueras från Skurups vattenverk, och längs samma ledning ligger Flintebrohemmets vattenuttag. Där finns dock inga problem med höga kopparhalter, så allt tyder på att problemen uppstår efter att vattnet gått över på Skurupshems nät inom området.

– Problemen verkar vara störst hos de hushåll som bor längst ut på linjen, säger Ingela Engblom.

Annons

Där är kranvattnet också betydligt varmare. Temperaturer på över 20 grader uppmätts, medan Flintebrohemmets vatten håller elva grader, enligt den senaste mätningen.

En teori är att det finns läckage längs varmvatten- eller fjärrvärmeledningarna, så att kallvattenledningarna värms upp. Varmare vatten gör att ledningarna fäller ut mer koppar.

– Nu ska Skurupshem byta ut kulverten med ledningar till det sista huset. Det ska bli intressant att se vad det får för effekt, säger Ingela Engblom.

Tove Sundén
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons