Annons

Kraftig ökning av antalet äldre

Antalet pensionärer i Skurup kommer att öka drastiskt. Fram till 2015 beräknas åldersgruppen 65-79 år att öka med hela 52 procent. Det är klart mer än för riket i helhet där ökningen förväntas bli 34 procent.
Skurup • Publicerad 11 november 2002

Statistiken går att läsa i en nyss utkommen befolkningsprognos som kommunen beställt. - Vi gjorde en prognos för en fyra, fem år sedan och nu ville vi följa upp och se om siffrorna fortfarande stämmer, säger biträdande förvaltningschef Birgitta Jönsson. Prognosen tas fram som underlag för att beräkna behovet av särskilt boende i kommunen. Framför allt är man intresserad av att se om gruppen med de allra äldsta ökar. - Ombyggnaden av Bruksgården och byggandet av kvarteret Anna har planerats efter att vi såg den senaste prognosen. Nu vill vi se om beräkningarna fortfarande håller. Antalet platser i särskilt boende handlar om att kunna erbjuda skurupsborna en bra ålderdom. Men är samtidigt en fråga om ekonomi i samband med att den kommunala budgeten ska fördelas. För 20 till 30 år sedan flyttade många barnfamiljer till Skurup. Idag börjar den gruppen att närma sig 50, 60 år och de kommer att gå i pension inom de närmsta 15 åren. Det innebär att andelen personer som är mellan 65 och 79 år kommer att öka från omkring 1600 till 2440. Åldersstrukturen i kommunen liknar den som finns i många av de så kallade förortskommunerna i Skåne. Prognosen för år 2015 visar en tydlig puckel för pensionärerna medan antalet barn, unga och medelålders kommer att vara i stort sett oförändrat. Behovet av vård och omsorg kan antas öka samtidigt som andelen personer som förvärvsarbetar inte växer i motsvarande grad. När det gäller de allra äldsta, gruppen över 80 år, kommer den att vara i stor sett konstant fram till 2015. Men på sikt räknar man med att vi även får fler 80- och 90-åringar.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons