Annons

Kränkningar bestraffas med kvarsittning

Sedan några veckor tillbaka kan elever på Mackleanskolan straffas med kvarsittning, om de yttrar sig kränkande till andra.– Det har nog hjälpt, det är sällan folk säger något otrevligt till var-andra, på allvar. Fast när det inte finns någon lärare i närheten kan det bli mer svordomar, säger Hanna Rosengren, som går i nian och är eleverådsrepresentant.
Skurup • Publicerad 11 november 2008
Annie Jakobsson och Hanna Rosengren från elevrådet tycker att kränkningarna minskat sedan den nya regeln infördes. Rektor Christin Stigborg menar att reaktionerna frånn föräldrar varit enbart positiva. BILD: BRITT RISBERG
Annie Jakobsson och Hanna Rosengren från elevrådet tycker att kränkningarna minskat sedan den nya regeln infördes. Rektor Christin Stigborg menar att reaktionerna frånn föräldrar varit enbart positiva. BILD: BRITT RISBERGFoto: 

- Man kanske råkar säga något fult, men sedan kommer man på sig själv, säger Annie Jakobsson, som går i sjuan och även hon är eleverådsrepresentant.

Båda tycker det är ganska bra att skolan nu tar i hårdare mot kränkningar.

Annons

- Fast efter den första informationen vi fick trodde många att man skulle få kvarsittning för alla svordomar, säger Hanna Rosengren. Men sedan förstod vi att det inte handlade om sådana svordomar man säger om man till exempel har slagit sig. Eleverna tycker att lärarna inte alltid är konsekventa när de bedömer vad som är kränkning.

- Ibland märker man att lärarna har hört något, men inte låtsas om det, säger Annie.

Föräldrarna har fått information om de hårdare tagen mot kränkningar via ett utskick till hemmen.

- Alla har inte skrivit under, de tror att reglerna inte gäller deras barn om de inte gör det, säger Annie Jakobsson.

Rektor Christin Stigborg förklarar att reglerna gäller alla elever.

- Föräldrarna ska skriva under så vi vet att de har fått informationen. Men det är fortfarande skolan som bestämmer, säger hon. Vid kvarsittningen får eleverna arbeta med skoluppgifter, eller skriva ned sina tankar kring kränkningar och språkbruk. Och enligt Christin Stigborg har det aldrig varit några problem för eleverna att komma hem.

- Vi ser till att de får sitta kvar när det finns bussar som går vid en senare tidpunkt. Annars skjutsar lärarna hem dem, säger hon.

Christin Stigborg berättar att många föräldrar hört av sig till skolan och välkomnat att man arbetar hårdare mot kränkningar.

- Även lärare från andra skolor har ringt och vill höra mer om vårt arbete, säger hon.

Förra terminen fokuserade skolan på klottret, som också bestraffades med kvarsittning - och som minskat betydligt. I början av terminen införde en enhet på skolan kvarsittning vid kränkningar.

Annons

- I början hade man två, tre kvarsittningar i veckan, men sedan har det blivit mycket mindre kränkningar på den enheten, säger Christin Stigborg, som hoppas att de nya reglerna ska få samma effekt i resten av skolan.

- Vi vill visa att här är det inte accepterat att kränka någon annan, säger hon. Christin Stigborg tror inte att problemen med otrevligt språkbruk är större på Mackleanskolan än någon annanstans.

- Det här är verkligen en jättetrevlig skola, men vi vill inte slå oss till ro med det. Ingen ska behöva känna rädsla för att bli kränkt. Kvarsittningen ingår i den åtgärdstrappa som skolan beslutat om. Om kränkningarna fortsätter, trots kvarsittning, ska föräldrar och elever kallas till samtal.

- Vi arbetar med skolans psykosociala arbetsmiljö, enligt en bok som Per Binach skrivit i ämndet, säger Christin Stigborg.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons