Annons

Kräver skadestånd för skadad fot

En kvinna har i en skrivelse till kommunen begärt ett skadestånd på drygt 25 000 kronor för att hon halkat och skadat foten.
Skurup • Publicerad 4 februari 2003

Olyckan skedde den 12 januari på en gångväg mellan Skomakaregatan och Snickaregatan och enligt kvinnan beror den på att kommunen skött halkbekämpningen dåligt. Eftersom foten blivit svårt skadad har hon blivit långvarigt sjukskriven. Detta har enligt kvinnan orsakat stora ekonomiska problem eftersom det hindrat henne att ta en fast anställning som hon skulle påbörjat dagen efter olyckan. Hon begär därför ersättning för förlorad arbetsinkomst men i skadeståndsbeloppet ingår även pengar för sveda och värk. På kommunen tänker man nu kontakt med kvinnan och utreda exakt var hon halkade. - Vi måste först ta reda på om olyckan skedde på en gångbana som kommunen sköter. I det här området finns flera andra väghållare, säger arbetsingenjör Tommy Olofsson. Om det visar sig att hon halkat på en av kommunens gångbanor kommer man att göra en utredning. Hurvida den leder fram till att hon får något ersättning är ännu för tidigt att säga. - Jag kan inte uttala mig i det här fallet men rent generellt måste sådana här skadeståndsanspråk bedömas individuellt, säger kommunens jurist Bengt Hagberg. Han säger att det finns en praxis för vad som är en godtagbar nivå på vinterväghållning och att man dessutom måste väga in väderomständigheterna när olyckan inträffade. - Om det till exempel blir ett snabbt väderomslag och kraftigt snöfall som inte meteorologerna förutsett kan man inte begära att allt ska vara röjt på en gång. Det handlar ju också om att alla har en personlig skyldighet att vara extra försiktiga vid dåligt väderlag. Kommunen får varje år in några skadeståndskrav på grund av liknande olyckor. Det är emellertid ganska sällsynt att de leder till att kommunen betalar ut skadestånd. Förra vintern fick dock en kvinna ersättning efter en halkolycka där hon ramlade och bröt handleden. Kommunen fick då betala ut självrisken till hennes försäkringsbolag som inte ansåg att en intervall på 31 timmar mellan insatserna mot halkan var rimlig.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons