Annons

Kulturpris till I skåp och lådor

Kommunens kulturpris tillfaller i år arrangörerna till den numer årliga utställningen I skåp och lådor på Rydsgårdshus. För arrangemanget svarar Karin Sjöberg, Gerd Ohlsson, Mia Nilsson, Brita Persson och Irene Andersson i Bygdegårdsföreningen Rydsgårdshus programgrupp.
Skurup • Publicerad 7 maj 2003

- Det är jätteroligt. Jag tycker att vi gör en stor kulturgärning genom att ta fram en kulturskatt som ofta kanske är undanstoppad. Vardagliga saker som ärvts i generationer och som det finns anledning att känna sig stolt över, säger Karin Sjöberg. I den ännu inte nedtecknade motiveringen heter det också att gruppen med engagemang och kunskap arbetar för att bevara ett viktigt kulturarv. Under åren har de bland annat haft leksaker, broderade väggbonader, serviser och bordstillhör som tema för utställningen. Först ut var tavlor målade av Johan Larsson som under en tid var verksam som folkskollärare i Varmlösa. Totalt visades omkring 40 tavlor och efter vad Karin Sjöberg betecknar som succé togs beslutet att göra arrangemanget årligen återkommande. När det är dags för årets upplaga i oktober, den åttonde i ordningen, kommer samtliga föremål att vara hämtade från 50-talet. Tidigare har kravet varit att alla saker som visas upp ska ha tillverkats före 1950. Något speciellt tema därutöver är däremot inte att vänta. - Det blir 50-talet i vid bemärkelse. Efter att mycket sett likadant ut under lång tid innebar 50.talet en brytpunkt då till exempel designen blev mycket modernare. Priset överlämnas enligt traditionen i samband med firandet av Svenska Flaggans Dag vilket i år sker på Möllevallen i Skivarp. Tidigare har kommunens kulturpris bland annat gått till Eric Mårtensson, Barbro Spets, Stina Backlund, Manfred Almkvist, Bengt Almkvist, Hans Sernert och Elsa Nilsson.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons