Annons

Långväga byggare reser fotbollshallen

De jobbar elva, tolv timmar om dagen utomhus i ur och skur. Dessutom var som helst i Sverige. Jan Cronwall och Staffan Rosengren är några av de byggarbetare som just nu sätter ihop stålkonstruktionen till den nya fotbollshallen vid Lantbrukskolan.
Skurup • Publicerad 18 november 2002
Jan Cronwall och Staffan Rosengren monterar ihop stålkonstruktionen till fotbollshallen. BILD:THORSTEN PERSON
Jan Cronwall och Staffan Rosengren monterar ihop stålkonstruktionen till fotbollshallen. BILD:THORSTEN PERSONFoto: 

- Vi har varit här sedan byggstarten och det bli nog cirka åtta veckors jobb till, säger Jan Cronwall. De står på en lift högt ovan mark och monterar stålskelettet. Nedanför håller några av deras kollegor på att sätta ihop de enorma takstolarna till bygget. Byggarbetarna kommer samtliga från företaget Llentab som är specialiserat på lätta stålbyggnader. Byggjobbarna är vana att jobba långt hemifrån och under veckodagarna bor de i husvagnar. - Det fungerar bra att bo så här, menar Staffan Rosengren som egentligen kommer från Halmstad. Vi jobbar hela dagarna så vi hinner inte göra något speciellt på kvällen. Och här i Skurup finns väl ändå inget att göra, det är roligare om man är till exempel i Göteborg. På somrarna brukar han grilla på kvällarna med sina kollegor. Så här års blir det en stunds TV-tittande innan det är dags att sova inför nästa arbetsdag. Genom att arbeta runt elva timmar om dagen jobbar byggarna in fredagen och kan resa hem redan på torsdagskvällen. - Frugan är glad när jag kommer på torsdagarna. Och jag tror äktenskapet vara längre på det här sättet, säger Staffan Rosengren med ett skratt. Platschef för hela bygget är Lars Månsson från PNB. Han berättar att allt hittills framskrider som beräknat och att man denna vecka ska bli klar med takstolarna. Därefter ska betongelement sättas upp längs sidorna till en höjd av 2,5 meter och sedan byggs väggarna upp av plåt. Även taket byggs i plåt och täcks med papp. - Vi räknar med att vara klara med själva byggnaden den förste mars. Då kommer Svenska Fotbollsförbundet hit och lägger konstgräs. Fotbollshallen kommer att bli 52 meter bred och 72 meter lång, en byggnad som motsvara ungefär två vanliga idrottshallar. Fotbollshallen är den första i sitt slag i Skåne och en betydligt större byggnad än vad de flesta byggnadsarbetare är vana vid. - Det känns spännande och lite speciellt att hålla på med det här bygget, säger Lars Månsson som just nu även är ansvarig för ombyggnaden av Församlingshemmet i Skurup. Och han vill gärna vara med när allt färdigt. - Troligtvis blir hallen och konstgräset klart till den förste april. Då ska jag skjuta första straffen, säger han och ler.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons