Annons

Länsstyrelsen friar kommunen i tvist om avlopp

Kommunen har gjort vad den bör för att kontrollera att vattnet i en privat vattentäkt i Janstorp inte tagit skada av att grannens avlopp trots att det egentligen ligger för nära täkten.Det slår länsstyrelsen fast.
Skurup • Publicerad 6 november 2002

Saken uppdagades i samband med att fastighetsägaren sökte tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsnämnden om att få inrätta ett enskilt avlopp. Då fick han avslag med hänvisning till att avloppet inte låg minst 50 meter från vattentäkten. Något som krävs för att utesluta risken att vattnet påverkas av avloppet. Avståndet in till grannens avlopp uppmättes till drygt 20 meter. Mot bakgrund av detta begärde janstorpsbon att kommunen skulle kontrollera kvaliteten på vattnet i vattentäkten en gång per år i sju år för att säkerställa att det var riskfritt att dricka vattnet. Om någon påverkan från avloppet kunde påvisas ansåg fastighetsägaren att kommunen i så fall skulle stå för inkopplingen till det kommunala vattennätet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslöt att gå med på att ta prover av vattnet tills dess att en inventering av avloppen i området är genomförd. Detta som en extra kontroll av att vattentäkten inte påverkas av spillvatten. Därmed anser länsstyrelsen att kommunen i nödvändig utsträckning gått med på de krav som fastighetsägaren ställer. Det prov som redan tagits visade heller inte på någon fara att dricka vattnet. När det gäller begäran om att kommunen gratis skulle koppla in fastigheten om skada på vattnet kan uppvisas så tar länsstyrelsen inte ställning. Detta eftersom den frågeställningen inte avgörs av miljö- och hälsoskyddsnämnden vars beslut är det som överklagats.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons