Annons

Lön som en skolelev

Hamnmästaren i Abbekås tjänar ungefär lika mycket som oerfaren sommarjobbande skolelev. Stadsarkitekt Robert Werner tycker att hamnmästaren är underbetald och bör ha en rejäl löneökning.
Skurup • Publicerad 12 november 2008
Hamnmästare Åke Åkesson i Abbekås tjänar ungefär lika mycket som oerfaren sommarjobbande skolelev. Arkivbilder: YA
Hamnmästare Åke Åkesson i Abbekås tjänar ungefär lika mycket som oerfaren sommarjobbande skolelev. Arkivbilder: YAFoto: 

- Genom den nuvarande hamnmästaren Åke Åkesson har kommunen sparat en hel del pengar, berättar stadsarkitekt Robert Werner. Han gör mycket arbete i hamnen som annars skulle lagts ut på entreprenad och betydligt dyrare hantverkare.

Det var när en vikarie skulle arbeta för hamnmästaren som det stod klart att lönen var nästan lika med var en oerfaren skolelev får i timmen enligt kommunens lönepolicy.

Annons

- Då hamnmästaren gör mycket underhålls- och förbättringsarbete själv anser jag att en rejäl löneökning är försvarbar, skriver Robert Werner.

Hamnmästaren jobbar bland annat med en egen svets och har byggt upp ett slags vågskydd för de båtar som är mest utsatta inne i Abbekås hamn.

- Han använder också sin egen båt för att plocka in bojar och liknande, berättar Robert Werner.

Abbekås hamn ägs av Skurups kommun och står inför upprustning och omändringar de närmaste åren. Bland annat är pirar och vågbrytare i dåligt skick. Kommunen hoppas på EU-pengar till reparationerna som kan kosta uppemot 10 miljoner kronor.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons