Annons

Macken i Skivarp nedlagd och försatt i konkurs

Hoppet levde in i det sista. Men nu är macken i Skivarp stängd. Företaget som drev verksamheten har gått i konkurs.
Skurup • Publicerad 6 november 2008
Henrik Pedersen, en av tre bakom företaget Skivarps bensin och livs AB, som nu gått i konkurs. ARKIVBILD: SPRISSE NILSSON
Henrik Pedersen, en av tre bakom företaget Skivarps bensin och livs AB, som nu gått i konkurs. ARKIVBILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Henrik Pedersen som ägt stället de senaste nästan fyra åren är naturligtvis mycket bedrövad.

- Det här känns ända in i benen.

Annons

Han säger att de in i det sista försökt hitta en lösning som inneburit att macken kunde överleva.

Men någon köpare hittades inte innan konkursen var ett faktum.

- Nu vet jag inte vad som händer. Jag har fullt upp med att reda ut min egen situation. Henrik Pedersen förklarar konkursen med att inkomsterna halverats det sista halvåret.

- Folk har slutat handla hos oss. Det i sin tur ledde till att jag inte vågade beställa hemma varor eftersom jag inte visste om jag kunde betala. Något som naturligtvis bidrog till att färre handlade och så blev det en negativ spiral.

Även försäljningen av bensin minskade en del under slutskedet.

Men Henrik Pedersen säger att det ändå inte går att leva på bensinförsäljningen. Verksamheten har varit beroende av att andra varusortiment gått bra.

Hanteringen av post som skötts i butiken är tänkt att tas över av Ica/Tores allköp. Enligt Henrik Pedersen pågår förhandlingar mellan parterna.

In i det sista stod förhoppningen till att någon skulle ta över macken. Samtal pågick med framför allt en intressent.

Men tiden räckte inte till.

- Dessutom är det inte säkert att det slutat med ett positivt svar i alla fall.

Annons

Konkursförvaltare Per Gullstrand säger att han i nuläget inte vet om att det finns spekulanter på verksamheten.

Trots konkursen tycker inte Henrik Pedersen att det finns någon anledning att gräma sig.

- Jag har i alla fall försökt och tycker att jag kan hålla huvudet högt. Det är inte lönt att springa runt och titta i backspegeln. Just då när vi satsade var det rätt. Under året har macken fört en kamp för sin överlevnad. Främst har det då handlat om att bensinbolaget Norsk Hydro inte velat investera i etanolpumpar på stationen.

En namninsamling drogs också i gång och även byalagen i kommunen valde att göra ett gemensamt uttalande till stöd för landsortsmackarna.

Nu är det historia.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons