Annons

”Man behöver inte vara rädd för att gå på gatorna i Skurup”

Risken för att bli nerslagen på öppen gata är i princip obefintlig och bilinbrotten är närmare noll. Lugnet har präglat Skurup under hela året. Kommunpolis Sara Schön ser att en kombination av åtgärder som ligger bakom.
Skurup • Publicerad 15 maj 2018
Sara Schön, kommunpolis i Skurup.
Sara Schön, kommunpolis i Skurup.Foto: Sprisse Nilsson

Det som polisen kallar tillgreppsbrott, det vill säga inbrott i bilar, hus och förråd har varit väldigt sällsynta i kommunen hittills i år.

– Vi har ändå nyligen passerat den mörka årstiden då just risken för inbrott i bostäder är som högst. Trots det har det varit lugnt under en längre period, säger Sara Schön.

Annons

Vad tror ni inom polisen att det beror på?

– En anledning är gränskontrollerna, som helt klart haft en bidragande effekt. Det är inte längre lika attraktivt att ta stöldgods över gränsen.

Lokalt finns det två samarbeten som bidrar till att hålla tjuvarna borta, grannsamverkan och Projektet Vaksam.

Just nu har det tillkommit relativt få grupper, och kanske tiger hälsan still.

– De har kommit lite pö om pö, men jag ser gärna att man startar när det är lugnt så kan man vara bättre förberedd om någonting händer, säger Sara Schön.

Projekt Vaksam började som ett samarbete med trafikskolor och brukshundsklubbar. Nu är det bara trafikskolorna som är kvar, men arbetet som går ut på att bilarna kör runt i områden som nyligen varit utsatta för inbrott, har fått mycket positiv respons. Både från allmänheten och från trafikskolorna.

– De ökar närvaron i aktuella områden som annars står tomma under stora delar av dagen.

Även inbrotten i bilar, som tidigare varit många i Skurup, ligger på en nära nog obefintlig nivå.

– Jag hoppas att den positiva statistiken beror på att Skurupsborna har lärt sig och ser till att tömma bilen själva. Även om man bara lämnar en jacka så kan ju inte tjuvarna veta om det är något värdefullt i fickorna eller inte.

Annons

Samtidigt som lugnet ligger över kommunen så vill Sara Schön inte sticka under stolen med att det även finns problem. Ett av de största just nu är unga som använder narkotika.

– Det är ett stort problem, inte bara i Skurup. Att narkotikaanvändandet bland unga ökar är en trend i många kommuner.

Polisen besöker Mackleanskolan med jämna mellanrum, för att visa sig på skolan och öka närvaron bland de unga. Samtidigt håller polisen extra koll på vissa platser och personer i byn.

Det pågår också ett arbete för att ännu bättre kunna samverka i frågan om narkotika och unga, mellan polisen, socialen och kommunen.

– Vi vill fånga upp de unga som har en kriminell livsstil och naturligtvis försöka rädda dem, men också minska risken för att de i sin tur rekryterar unga som inte redan är indragna, säger Sara Schön.

I den senaste trygghetsmätningen anger Skurupsborna i relativt hög grad att de upplever otrygghet.

– Brott i offentliga miljöer, som misshandel och rån på öppen gata är väldigt, väldigt ovanligt i Skurup. Man behöver inte vara rädd för att gå på gatorna i Skurup, säger Sara Schön.

Samtidigt betonar hon att den som råkar utför brott personligen kan drabbas väldigt hårt. Men hon menar att det också är viktigt att de drabbade också polisanmäler brotten, annars får inte polisen veta att det hänt.

– Men det ska bli intressant att se årets trygghetsmätning och se om Skurupsborna känner sig tryggare nu än tidigare, säger Sara Schön.

Sara Schön ser gränskontrollerna som en av anledningarna till den minskade brottsligheten i kommunen.
Sara Schön ser gränskontrollerna som en av anledningarna till den minskade brottsligheten i kommunen.Foto: Johan Nilsson / TT
Annika ThunellSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons