Annons

Marken runt tre mackar måste saneras

Tre tomter måste saneras på rester efter nedlagda bensinmackar. Det beslutades vid ett möte i dag. Det gäller de tidigare mackarna i Västra Vemmenhög, Krågarp och så i korsningen Landsvägen/Mariefältsvägen i Skivarp.
Skurup • Publicerad 6 februari 2003

På samtliga ställen har den inventering som tidigare genomfördes visat att marken fortfarande innehåller höga halter av cancerframkallande ämnen. - De här fastigheterna ligger inom känsliga områden där det finns antingen bostäder, vattentäkter eller odlingar inom sådan närhet att den förorenade jorden bör tas bort, säger miljö- och hälsoskyddschef Tommy Samuelsson. Totalt har tio fastigheter kontrollerats men vid samtalen mellan kommunen och det företag som svarat för markproverna beslöts i går att sanering endast var nödvändig i tre fall. Visserligen har det även påträffats rester från bensinmacken i Sandåkra men Tommy Samuelsson säger att det handlar om så små mängder att några åtgärder inte behöver genomföras. Detta trots att det ligger flera bostadshus i närheten. I de tre fall där sanering är bestämt går det inte att säga att situationen skulle vara värre på någon av fastigheterna. Målsättningen är att arbetet ska komma i gång under året. Enligt miljöbalken måste dock varje sanering formellt först anmälas till kommunen. Själva saneringen kommer att gå relativt fort på respektive ställe. Visserligen är det inte känt hur stora mängder cancerframkallande ämnen som finns kvar i marken men Tommy Samuelsson tror att det maximalt tar några dagar. På de sju ställen där det inte anses behövas någon sanering betraktades undersökningen nu som slutförd.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons