Annons

Martin visar tingens ordning

Skurupssonen och möbeldesignern Martin Jönsson är nästa utställare i Hylteberga Galleri - vernissage är det i dag, lördag. Martin ska visa sina allt annat än massproducerade ting tre helger i rad.
Skurup • Publicerad 15 november 2008
Bänken som Martin sitter på är uppkallad efter farfar och farmorsg gård Askliden. I dag heter en av Skurups förskolor just så. Bild: Anette Sjöstrand
Bänken som Martin sitter på är uppkallad efter farfar och farmorsg gård Askliden. I dag heter en av Skurups förskolor just så. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Utställningen heter "Tingens ordning" och den består bland annat av ett imponerande bord, ett antal ljusstakar och en alldeles speciell bänk - "Askliden". Allt i naturmaterial.

- Bänken har sitt namn efter gården som min farfar och farmor bodde i här i Skurup. Gården finns kvar än i dag, men inte i familjens ägo, berättar Martin, som alltså är född och uppvuxen här.

Annons

Askliden-bänken har han producerat tillsammans med Gert-Åke Johansson, galleriets ägare.

34-årige Martin växte upp i Skurup och tillbringade sin skoltid, först på numera nerlagda Sandåkraskolan, sedan på Östergårdskolan och Mackleanskolan. Gymnasiet klarade Martin av i Malmö.

Sin dagliga gärning har han sedan fem år tillbaka i Berlin där han försörjer sig som möbeldesigner på halvtid. Den andra halvan av tiden arbetar han som projektledare för en ny utställning om arkitektur på Neues Museum.

Han tillverkar oftast inte själv sina alster, men följer framställningen hos möbelsnickaren mycket noga.

- Mina verk är någonting mellan konsthantverk och möbeldesign, säger han.

- Ibland brukar kommentarerna från folk vara att det är något sakralt över mina verk.

Martin trivs bra med sitt liv i Berlin.

- Det är en stor stad med en speciellt kreativ atmosfär. Berlin lär dessutom vara Europas billigaste och det drar kanske också till sig en särskild sorts människor, säger Martin.

Han har en utbildning till silversmed på hantverkets folkhögskola i Leksand som grundplåt. På den har han lagt en möbeldesignutbildning på Konstfack i Stockholm. I Stockholm bodde han tills Berlin blev ny adress.

- Jag började som silversmed, men insåg att allt jag gjorde bara blev större och större. Därför var steget över till möbeldesign rätt naturligt, säger Martin.

Det är första gången Martin ställer ut i barndomsstaden. Men kanske blir det fler gånger?

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons