Annons

Matnyttig kurs för jazzmusiker

Skurup • Publicerad 14 juni 2006
Indelade i små ensemble spelar de jazz. Här spelar Anton Ottosson gitarr medan Cecilia Olsson sjunger. Bild: Sprisse Nilsson
Indelade i små ensemble spelar de jazz. Här spelar Anton Ottosson gitarr medan Cecilia Olsson sjunger. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Kursen riktar sig till dem som är intresserade av jazzmusik. Genom kursen ska deltagarna få en inblick i vad jazz är, tillsammans med konkreta tips om hur man kan spela rent mekaniskt.

– Vi jobbar i både små och stora ensembler. Alla som söker sig hit har redan tidigare en viss instrumental vana och det är bra om man tidigare har spelat tillsammans med andra, säger kursledare Bengt "Mulle" Holmqvist. Kursen varar i fem dagar från morgon till kväll och i år är det tolv deltagare spridda över nästan hela landet som nu bor på folkhögskolan.

Annons

Cecilia Olsson kommer ursprungligen från Skurup men bor i dag i Stockholm. Hon och ensemblekamraten Zackarias Ekelund valde båda att gå sommarkursen i Skurup främst för att folkhögskolan har ett gott rykte.

– Lärarna är jättebra. De ger oss en massa bra tips om vad man ska tänka på hela tiden, säger Cecilia.

Cecilia är en av två deltagare som sjunger men hon spelar även lite piano. – Det blir oftast piano hemma när jag kompar mig själv, säger hon.

– Jag spelar främst trummor, men kan också spela bas och piano. Ibland sjunger jag också, säger Zackarias Ekelund.

Varför är musik viktigt?

– Man får uttrycka sig och det är så himla kul när man får göra det man älskar mest, säger Cecilia Olsson.

– Och för att man får spela tillsammans med andra. Jag vill absolut hålla på med musik i framtiden också, säger Zackarias Ekelund.

Men det bästa med kursen är, enligt de två deltagarna, egentligen inte jazzmusiken.

– Den goda maten är helt klart det bästa med kursen, säger Zackarias.

Cecilia håller med.

Annons

– Vi äter massor, hela tiden och det är så himla gott, säger hon.

Maria Lovén

För tredje sommaren anordnar Skurups folkhögskola en jazzkurs.
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons