Annons

Menuett och cottilon på Svaneholm

Herrskapsdansare från hela landet intar Svaneholms slott vid månadsskiftet maj-juni. Det är Forum för historiska danser och musik som håller sitt årsmöte. Som värd står Danssällskapet Menuetten med cirka 25 medlemmar från hela södra Skåne.
Skurup • Publicerad 22 maj 2003

- Nätverket har cirka 700 medlemmar runt om i landet, men det finns endast utrymme för ett 90-tal dansare att delta i helgens aktiviteter, berättar John Wickman, danslärare i Danssällskapet Menuetten. I år är temat 1800-talet i Skåne och i samband med årsmötet hålls också kursen Glimtar av 1800-talets sällskapsliv med Svaneholms slott som inspirerande fond. Deltagarna kommer att få beundra kläder från tiden, ta del av gamla dagböcker och dansprogram och gå en rundvandring på slottet. Och givetvis kommer de att dansa. De kommer att få lära sig cottilon, eftersom den kommer att finnas med på programmet för kvällens kostymbal. Precis som på 1800-talet kommer alla deltagare att få ett dansprogram där man skriver in vem man lovat nästa dans till. - På 1800-talet var cottilon balens höjdpunkt och den avslutades med det, säger John Wickman. Svaneholms historia har också färgat festmenyn som inleds med välkomstdrinken bischoff som består av rött och vitt vin blandat med kolsyrat vatten. - Det är ett sätt att visa våra besökare lite av vår lokala historia, säger John Wickman. Festligheterna fortsätter på söndagen då Divertissemang, som betyder förströelse, arrangeras i slottsparken i Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförenings regi. Evenemanget är öppet för allmänheten och även det kommer att gå i 1800-talets tecken med bland annat herrskapsdans och konsert med pianoelever från musikskolan.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons